REPORTAGE:

Dubbla budskap i talibanernas Afghanistan

Kvinnor pÄ flykt i Takharprovinsen. MÄnga kvinnor i Afghanistan  Àr livrÀdda för att ge sig in i en ny vÀrld som styrs av talibanerna. Den extremistiska gruppen som en gÄng stenade kvinnor och begrÀnsade varje drag Àr nu tillbaka vid makten. Foto: TT/AP Photo/Rahmat Gul

REPORTAGE

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Dubbla budskap i talibanernas Afghanistan

Samtidigt som talibanerna försöker sprida en bild av att gruppen som nu tagit makten i Afghanistan kommer att respektera kvinnors rĂ€ttigheter – om det inte strider mot sharia – kommer rapporter om kvinnor och flickor som tvingas tĂ€cka sig, inte lĂ€mna hemmen ensamma och vĂ„ld. Talibanerna sĂ€nder ut dubbla budskap och osĂ€kerheten för kvinnor och flickor Ă€r stor.

Av Bella Frank

AFGHANISTAN | VittnesmÄl i Kabul av familjer som flytt Takharprovinsen berÀttar att flickor stoppades och piskades för att de burit sandaler som ansÄgs för avslöjande och att kvinnor inte lÀngre tillÄts gÄ till marknaden utan att följas av en manlig anhörig. Det rapporterar nyhetsbyrÄn AP som har talat med nÄgra av de omkring 3 000 familjer som i förra veckan hade lÀmnat sina hem i de norra provinserna som talibanerna redan tagit över och tagit sin tillflykt till en park i Kabul i hopp om att huvudstaden inte skulle falla.

Med huvudstadens fall kontrollerar talibanerna – liksom de gjorde 1996–2001 – landet. Representanter för talibanerna har försökt att framstĂ€lla gruppen som regeringsdugliga och har ocksĂ„ tonat ner bilden av kraven pĂ„ kvinnor och flickor i det som man nu utropat som det Islamiska emiratet Afghanistan. I en intervju med Sky News tidigare i veckan sade talibanernas talesman Suhail Shaheen att kvinnor förvĂ€ntas bĂ€ra hijab (som tĂ€cker hĂ„ret) men att burqa (som tĂ€cker hela ansiktet och kroppen) inte skulle vara ett krav.
– Detta Ă€r inte vĂ„ra regler, det islamiska regler, sade han och lade till att det handlar om ”deras sĂ€kerhet”.

Men det finns redan medieuppgifter om att en kvinna i Takharprovinsen ska ha skjutits ihjÀl för att hon inte bar burqa. Och i takt med att talibanerna tagit över provins efter provins har det mÀrkts en ökad efterfrÄgan pÄ burqa, en klÀdsel som blev i det nÀrmaste synonym med talibanernas förtryck av kvinnor under deras första styre av landet. I provinserna har burqa-affÀrer sÄlt mÄnga av det heltÀckande klÀdesplagget, i huvudstaden likasÄ. I Kabul Àr det mÄnga som inte har Àgt nÄgon burqa och som nu tvingas köpa en, eller motsvarande heltÀckande klÀdsel.

– För mig har en burqa alltid varit ett tecken pĂ„ slaveri. Du Ă€r som en fĂ„gel fĂ„ngad i en bur, jag hade aldrig trott att jag skulle bĂ€ra det. Men nu om jag vill rĂ€dda mitt liv tror jag att jag mĂ„ste, sĂ€ger en kvinna, Negin, till The Guardian och fortsĂ€tter:
– Jag har ingen, jag vet inte var man köper den men mĂ„nga av mina vĂ€nner letar efter en. Kvinnor köper den för att den rĂ€ddar liv, den tar bort hoten mot dig.

Samtidigt gör kvinnor nu öppet motstĂ„nd, om Ă€n i begrĂ€nsad omfattning. Bilder pĂ„ sociala medier visar hur en mindre grupp kvinnor hĂ„ller upp plakat med krav arbete, utbildning och politiskt inflytande â€Ă€r alla kvinnors rĂ€tt” exempelvis, rapporterade Richard Engel, NBC News korrespondent pĂ„ tisdagen. Den afghanska nyhetskanalen Tolo News hade ocksĂ„ kvinnliga journalister ute pĂ„ gatorna i början av veckan dĂ„ bland andra Hasiba Atakpal rapporterade om lĂ€get i Kabul. Tolo News meddelade ocksĂ„ att deras kvinnliga nyhetsankare Beheshta Arghand intervjuade talibanrepresentanten Abdul Haq Hammad pĂ„ tisdagen.

NÄgra fÄ kvinnor har vÄgat sig ut för att krÀva arbete, utbildning och politiskt
inflytande. Foto: Twitter

Men pÄ statlig tv har kvinnliga nyhetsankare stoppats av talibanerna, rapporterar The New York Times som citerar Khadija Amin som berÀttar i chattrummet Clubhouse att hon och hennes kollegor har stÀngts av frÄn sina arbeten pÄ obestÀmd framtid:
– Jag Ă€r en journalist och jag tillĂ„ts inte arbeta. Vad ska jag göra nu? Den kommande generationen kommer inte att ha nĂ„got, allt vi har uppnĂ„tt under 20 Ă„r kommer att vara borta. Talibanerna Ă€r talibanerna. De har inte Ă€ndrats.

De tvĂ„ akademikerna Homa Hoodfar och Mona Tajali som under det senaste Ă„ret har intervjuat femton afghanska kvinnliga aktivister och politiker skriver i en artikel i New Indian Express att deras intervjupersoner betonar att ”talibanerna har inte Ă€ndrats” frĂ„n den tid dĂ„ de senaste styrde landet. En 40-Ă„rig kvinnorĂ€ttsaktivist frĂ„n Kabul sade till dem att ”det Ă€r inte möjligt att reformera talibanerna. Deras grundlĂ€ggande ideologi Ă€r fundamentalistisk, sĂ€rskilt gentemot kvinnor”.

Under samtalen med USA i Qatar har talibaner talat om att de vill vĂ€rna kvinnors rĂ€ttigheter men kvinnorna som Homa Hoodfar och Mona Tajali talat med avfĂ€rdar detta som tomt prat. En kvinna sĂ€ger till dem att ”Talibanerna mĂ„ ha lĂ€rt sig att uppskatta Twitter och sociala medier i propagandasyfte men deras handlingar pĂ„ marken visar oss att de inte har Ă€ndrat sig.”

Och nĂ€r talibanernas talesman Zabihullah Mujahed höll presskonferens pĂ„ tisdagen och skulle försĂ€kra att kvinnors rĂ€ttigheter kommer att respekteras var det med det centrala tillĂ€gget ”inom ramarna för sharia”, det vill sĂ€ga talibanernas tolkning av sharia.
– Vi kommer att tillĂ„ta kvinnor att arbeta och studera inom vĂ„ra ramverk. Kvinnor utgör en viktig del av samhĂ€llet och kommer att vara mycket aktiva men inom islams ramverk, sade han som svar pĂ„ Al Jazeera English frĂ„ga.

Niloofar Rahmani, Kabul, 2015. Foto: Twitter

Men afghanska kvinnor som den första kvinnliga piloten i landets flygvapen, Niloofar Rahmani, varnade i en intervju med Fox News pÄ onsdagen att inte tro pÄ talibanernas tal om kvinnors rÀttigheter. Niloofar Rahmani uppger att hon dödshotat av talibaner sedan 2013. Hon flydde 2015 och befinner sig nu i USA.
– VĂ€rlden kommer att bli vittnen till talibanerna. De kommer att stena en kvinna pĂ„ Kabuls stadium igen för ingenting, sade hon och hĂ€nvisade till avrĂ€ttningar som talibanerna höll pĂ„ en idrottsarena i huvudstaden under deras första styre.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter