DAGBOK | KABUL

Den första dagen av talibanernas ockupation: Ilska, rÀdsla, hjÀlplöshet.

DAGBOK | KABUL

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Den första dagen av talibanernas ockupation: Ilska, rÀdsla, hjÀlplöshet.

Del 1, mÄndag 16 augusti

Av Yasmeen Afghan

Afghaner Àr chockade över provinsernas plötsliga fall till talibanerna. Fram till för nÄgra dagar sedan, nÀr talibanernas offensiv mot den afghanska armén trappades upp, vÀnde sig mÄnga afghaner till sociala medier. MÄnga krÀvde sanktioner mot Pakistan. KÀnslorna var starka eftersom mÄnga afghaner kÀnde det som att Afghanistan redan hade sÄlts ut av USA till talibanerna i en förberedd plan.

Inget var mer chockerande Ă€n nyheten att ”Kabul faller inom timmar”. NĂ€r jag skriver det hĂ€r har Kabul redan fallit till talibanerna.

Min mamma, som har upplevt 40 Är av den afghanska konflikten, var vÀldigt arg över rykten om Kabuls fall.

– Alla afghaner vet att talibanerna inte skulle ha kunnat bekĂ€mpa den afghanska armĂ©n men en överenskommelse hade redan gjorts med talibanerna och nu irrar de omkring i Kabul, sade hon.

MÄnga mÀnniskor frÄn provinserna flydde till Kabul i tron att de skulle rÀddas frÄn talibanernas vrede. Det pÄgÄr kaotiska scener i Kabuls parker dÄ internflyktingar har tagit sin tillflykt dit. De har ingen mat och ingenstans att sova. MÄnga familjer flydde av rÀdsla för att bli utsatta eller för att deras döttrar skulle föras bort av de stridande. Det finns rapporter om att i Takhar har flickor kidnappats och i viss fall, med tvÄng gifts bort med talibanska soldater.

Det finns ocksÄ rapporter att kvinnliga universitetsstudenter och lÀrare skickades hem i Heratprovinsen. Enligt rapporter skickades nio kvinnor som arbetar pÄ en privat bank hem och bads skicka sina manliga familjemedlemmar att arbeta istÀllet för dem.

Kabul har varit panikslaget sedan igÄr. Fram till sista stund hoppades aktivisterna att Kabul inte skulle falla. Men allt eftersom lÀget Àndrades har folk stormat banker för att ta ut pengar och flytta nÄgon annanstans. En dag innan Kabuls fall gick det rykten om att president Ashraf Ghani skulle avgÄ. Men efter hans tv-sÀnda tal verkade allt normalt. Innan hans tal hade dollarn hoppat upp till 100 afghani [den afghanska valutan]. Men efter talet sjönk den igen till 85 afghani.

Kawoon Khamoosh, en afghansk journalist skrev pĂ„ Twitter: ”Kabul Ă€r inget mindre Ă€n ett atomiskt hjĂ€rta just nu. Jag korsade [bostadsomrĂ„det] Wazir Akbar Khan och sĂ„g mĂ€nniskor fylla gatorna som om det vore en apokalyps. Förtvivlade ansikten, desperata unga och familjer som Ă€r fast i trafikstockningar.”

Barn sÄ unga som sju Är Àr rÀdda för talibanerna. Den yngsta generationen i Kabul har alltid levt under en relativt demokratisk regering och att förklara vad talibaner Àr för dessa unga barn Àr en uppgift som mÄnga familjer har tagit sig an, för att förbereda sina smÄ barn för ett imorgon dÀr de kommer att bli tvungna att följa en strikt klÀdkod, eller se sina mödrar tÀcka sina ansikten.

Ilskan och frustrationen bland afghaner Àr enorm eftersom mÄnga Àr rÀdda att deras dyrköpta rÀttigheter kan tas ifrÄn dem. MÄnga kritiserar det internationella samfundet för att ha blundat för den allvarliga situationen i Afghanistan och för att ha tillÄtit talibanerna att rycka in i Kabul.

Rawan Karwan sĂ€ger pĂ„ sociala medier: ”Förlorat allt. Mitt hopp om en ljus framtid för mitt land, min dröm om att ha ett starkt och stabilt Afghanistan. Mitt hjĂ€rta blöder. VĂ„ra allierade vĂ€nde vĂ„rt folk ryggen, de överlĂ€mnade oss till rĂ„heten.”

Chefen för Afghan Film Corporation, Sahraa Karimi, skriver pĂ„ Twitter: ”Det finns inget fredsavtal, det var ett avtal om att ge Afghanistan till talibanerna.”

LĂ€raren Pashtana Zalmaj Khan Durrani sörjde: ”Först sĂ„lde vĂ„ra ledare ut oss och sedan sĂ„lde vĂ€st ut oss och nu tar talibanerna bara sitt byte; kvinnor behandlas som varor i det hĂ€r kriget.”

Rada Akbar, en konstnĂ€r, skrev: ”VĂ€rlden borde skĂ€mmas. Jag Ă€cklas.” I en annan tweet skrev hon: ”Mitt Afghanistan har lĂ€mnats i sticket, med mĂ„nga fiender, men det hĂ€r kommer ocksĂ„ att upphöra och vi kommer stiga upp igen men aldrig glömma vad vĂ€rlden gjorde emot oss.”

Yasmeen Afghan

ÖversĂ€ttning: Bella Frank

Yasmeen Afghan Àr en kvinna som bor i Kabul och som rapporterar om Kabul frÄn insidan efter talibanernas maktövertagande. Texten har tidigare publicerats pÄ urdu i den dagliga vÀnstertidningen Jeddojehad i Pakistan, och finns ocksÄ pÄ engelska pÄ Todays Point Online.
(Yasmeen Afghans namn Àr fingerat av sÀkerhetsskÀl)

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter