KRÖNIKA:

En KKK-inspirerad martyr-wannabe

KRÖNIKA

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

En KKK-inspirerad martyr-wannabe

Av Helena Lind Trotzenfeldt

Ashli Babbitts död har splittrat USA. En del anser att hon Ă€r en terrorist som deltog i stormningen av Kapitolium i syfte att stoppa den demokratiska processen. Och för den som definierar demokrati som ”den som vann valet ska styra landet” och inte snöat in sig i Qanons konspirationsteorier Ă€r det en ganska lĂ€tt tolkning. Hon var ingen demonstrant. Hon hade en mĂ„lsĂ€ttning.

Andra ansÄg att hon var en frihetskÀmpe, och, genom sin död, en martyr för Trump. Inte för sin religion eller sin politiska övertygelse, utan för personen Trump och hans inbillade rÀtt till presidentposten.

I andra Ànden av tragedin finns förstÄs polisen som sköt. Hans identitet var tills nyss obekrÀftad, vilket Àr ovanligt. Högermedia har spunnit det till att det Àr skillnad pÄ vita och svarta offer och förövare, men anledningen Àr egentligen att Kapitoliums polis inte lyder under samma regelverk som övriga poliser, vars identitet mÄste uppges sÄ fort de dödat nÄgon, Àven om det var aldrig sÄ befogat.

Men hans namn dök upp lite varstans pĂ„ nĂ€tet, och han kĂ€nde till slut att han behövde gĂ„ ut med sin historia, genom en intervju hos Lester Holt, eftersom Trump kallat Babbitts död för ”mord” och kongressledamöter som Paul Gosar och Fox News, bland annat Tucker Carlson, har anvĂ€nt ord som ”avrĂ€ttning” och pĂ„stĂ„tt att Byrd ”lĂ„g och vĂ€ntade”.

Gjorde han rĂ€tt nĂ€r han sköt? Det finns tvĂ„ svar. Det ena gĂ€ller ”givet vad som var kĂ€nt av honom i stunden” och det andra ”med facit i hand”. Och med facit i hand hade han, eftersom hon var obevĂ€pnad, kunnat sikta pĂ„ en fot. Men hade han inte skjutit alls hade mobben fortsatt förbi honom och de politiker hans jobb var att skydda hade varit i fara. Med facit i hand Ă€r svaret ”förmodligen”.

Men ”givet vad som var kĂ€nt av honom i stunden”, eftersom han inte visste att hon var obevĂ€pnad, eller huruvida de som var precis bakom henne var det, gjorde han som han blivit trĂ€nad, och sköt mot mitten av kroppen, och trĂ€ffade hennes axel. Hade han inte gjort det hade hon eller nĂ„gon av de andra, som var hundratals, kanske tusentals, kunnat skjuta honom. Intervjun ger en inblick i vad Byrd visste, sĂ„g, hörde, gjorde innan och nĂ€r han sköt och vilka alternativ han hade. Han hade verkligen inget alternativ.

Det finns tvÄ storylines.

#1 Mobb av arga, kraftigt vilseledda Trumpsupportrar utförde ett terrordÄd genom att, i syfte att stoppa en demokratisk process, storma kongressen och dÀrmed skrÀmma politiskt valda till att sÀtta förloraren pÄ presidentposten. Det faktum att fÄ verkar ha haft skjutvapen förÀndrar inte det faktum att alla politiker och anstÀllda svÀvade i direkt livsfara. En polis sköt en terrorist efter att ha vÀntat in i det lÀngsta medan han gjorde sitt jobb.

#2 Vit kvinna, vars enda brott var att hon Àlskade Trump, spankulerade omkring inne i Kapitolium, dÀr hon anvÀnde sig av sin lagstadgade yttrandefrihet. Anledningen till att hon var dÀr var att FBI, Antifa och BLM lurat Trumpsupportrar. En svart polis, med politiska motiv, bestÀmde sig för att hon behövde dö, och sköt henne kallblodigt. 

Trump, Carlson, Gosar och resten av Maga-rörelsen har gjort Byrd till en mÄltavla, och det rÀcker med en KKK-inspirerad martyr-wannabe för att avsluta hans liv.

Han hoppas kunna ÄtervÀnda till sin befÀlstjÀnst. Jag ser en dead man walking, och hoppas innerligt att jag har fel.

Sommaren gör ett sista ryck att visa sig frÄn sin hÀrligaste sida.

Opererades för akut tarmvred i helgen, och ingen kan sÀga hur jag undviker att det hÀnder igen.

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter