LEDARE:

Konservativ propaganda

Foto: Joel Martinez/The Monitor via AP/TT

LEDARE

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Konservativ propaganda

Av Hannah Lemoine

LEDARE | För nÄgra veckor sedan skrev Tidningen Syres Malin Bergendal om Anders Sirén, docent i förnybara naturresursers geografi, som föresprÄkade att kvinnor som vÀljer att fÄ fÀrre barn ska erbjudas ekonomisk kompensation, som en metod för att bromsa takten i befolkningsökningen. Av miljö- och klimatskÀl, eftersom mÀnniskor i mÀngd Àr riktigt, riktigt dÄligt för ekosystemet.

Även om det förslaget i sig Ă€r lite underligt av en massa skĂ€l som Malin redan skrivit om och som jag sĂ„ledes tĂ€nker lĂ€mna dĂ€rhĂ€n, Ă€r det Ă€ndĂ„ fascinerande att trots att vi vet att den globala befolkningsökningen Ă€r ett problem, sĂ„ propagerar de konservativa över hela vĂ€rlden Ă€ndĂ„ för, och fĂ„r igenom, mycket striktare abortlagar. Nu senast i Texas, dĂ€r den nya lagen inte tillĂ„ter abort efter vecka sex, inte ens om graviditeten Ă€r en konsekvens av vĂ„ldtĂ€kt eller incest.

Först lite fakta om graviditeter som mÄnga verkar ha missat, i alla fall om man utgÄr ifrÄn kommentarsfÀlten under artiklar om Texaslagen.

Man rÀknar inte graviditetsveckorna frÄn nÀr befruktningen Àgde rum, utan frÄn den senaste menstruationens första dag. Den brukar ligga ungefÀr fjorton dagar innan Àgglossningen, sÄ de första tvÄ veckorna av en graviditet Àr man alltsÄ inte ens gravid.

Det Àr vÀldigt svÄrt att upptÀcka en graviditet tidigare Àn vecka fyra, vilket vanligtvis brukar vara dÄ som nÀsta menscykel ska dra igÄng. Det beror pÄ att kroppen inte hunnit börja producera de hormoner som graviditetstesterna reagerar pÄ innan dess.

Om man har en oregelbunden menscykel, eller helt enkelt inte kartlÀgger den sÄ noga, finns det ingen anledning att misstÀnka att man Àr gravid i vecka fyra, och dessutom Àr det inte ovanligt med mensliknande blödningar under en graviditet som kan fÄ den gravida att utgÄ ifrÄn att allt Àr som det ska.

SÄ kallade dagen-efter-piller Àr inte abortpiller. De heter egentligen akuta p-piller och vad de gör Àr att skjuta upp Àgglossningen. Om Àgglossningen redan intrÀffat och Àgget blivit befruktat fungerar de inte, och graviditeten kvarstÄr.

SĂ„ med den informationen pĂ„ plats Ă€r det kanske inte underligt att bara 5–15 procent av alla aborter i Texas, fram tills nu dĂ„, utförs innan vecka sju. DĂ€remot utförs 78 procent av alla aborter innan vecka nio, och hela 92 procent innan vecka 13. De extra tvĂ„ veckorna frĂ„n sju till nio gör alltsĂ„ att 63–73 procent fler oönskade graviditeter hinner upptĂ€ckas, beslut om abort hinner tas (och det Ă€r absolut ett beslut som inte ska hastas fram), möte med lĂ€kare hinner bokas och abort hinner utföras. TvĂ„ veckor. Det Ă€r definitivt inte en slump att lagen Ă€r utformad som den Ă€r.

Men förutom alla de vanliga argumenten mot strikta abortlagar – att det leder till oönskade barn, ökad fattigdom, större ojĂ€mlikhet, mindre jĂ€mstĂ€lldhet, samt fler olagliga och farliga aborter – finns det ytterligare ett; klimatet. BefolkningstillvĂ€xten rusar, och möjligheten att avbryta en oönskad graviditet Ă€r definitivt ett effektivt sĂ€tt att ge mĂ€nniskor möjligheten att planera sin familjebildning pĂ„ ett hĂ„llbart sĂ€tt, bĂ„de för dem sjĂ€lva och för planeten.

RFSL och RFSU.

Kristdemokraterna i Salem.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter