NYHETER:

Kortad arbetsvecka kan bli verklighet i Skottland

Åtta av tio skottar Ă€r positiva till en fyra dagars arbetsvecka. Foto: Fabrizio Morando/Flickr

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Kortad arbetsvecka kan bli verklighet i Skottland

Fackliga ledare i Skottland har gett stöd till planer pÄ en arbetstidsförkortning utan lönesÀnkning. Den skotska regeringen uppmanas dock att utöka planerna pÄ pilotprojekt för arbetstidsförkortning till att gÀlla fler sektorer av sÄvÀl fackliga ledare som av tankesmedjan The Institute for Public Policy Research (IPPR).

Av Bella Frank

SKOTTLAND | Enligt en studie frĂ„n IPPR Ă€r stödet bland skottarna för en fyra dagars arbetsvecka stort – Ă„tta av tio skottar Ă€r positiva till en sĂ„dan förĂ€ndring. Enligt IPPR bör pilotprojekten som redan har planerats av regeringen inkludera vĂ„rdsektorn liksom hotell- och turismsektorn bland annat.

Det skotska regeringspartiet Scottish National Party (SNP) som regerar med stöd av Scottish Greens förklarade i sitt partiprogram i april i Är att man planerade att genomföra försök med en fyra dagars arbetsvecka och har avsatt en fond om tio miljoner pund för företag som vill prova arbetstidsförkortning för sina anstÀllda, rapporterar The Scotsman.

Flera försök har redan genomförts av företag som Upac Group i Glasgow vars testperiod har varit sÄ framgÄngsrikt att man kommer att fortsÀtta med fyra dagars arbetsvecka för alla sina anstÀllda.

Tankesmedjan IPPR menar att regeringen mÄste göra det möjligt för fler företag att söka pengar för att göra försök till arbetstidsförkortning, sÄ att Àven mer lÄgbetalda arbetare har möjlighet att ta del av försöken.

– Vi mĂ„ste undersöka hur en arbetstidsförkortning ser ut frĂ„n skiftarbetares perspektiv, för de som arbetar övertid för att fĂ„ ihop sin ekonomi eller för de som i dagslĂ€get jobbar fĂ€rre timmar Ă€n de skulle vilja, sĂ€ger Rachel Statham vid IPPR, rapporterar Morningstar Online.

Roz Foyer, generalsekreterare för Scottish Trades Union Congress (STUC) hÄller med Rachel Statham om att alla arbetare mÄste gynnas av planerna pÄ arbetstidsförkortning.

– En fyra dagars arbetsvecka borde inkludera alla, och forskningen kring det bör ta hĂ€nsyn Ă€ven till arbetare som inte jobbar nio-till-fem pĂ„ kontor, sĂ€ger Roz Foyer till Morningstar Online.

Enligt planerna kommer lönerna inte sÀnkas, detta dÄ tanken Àr att en kortare arbetsvecka kommer att leda till högre produktivitet. Enligt IPPR tror 65 procent av de som tillfrÄgats att de skulle bli mer produktiva om de fick arbetstidsförkortning. Enligt regeringen har ocksÄ covid-19-pandemin lett till att intresset för arbetstidsförkortning har ökat.

– Pandemin har intensifierat intresset och stödet för mer flexibla arbetsmetoder, vilket kan inkludera en övergĂ„ng till en fyra dagars arbetsvecka. En minskning av arbetsveckan skulle kunna bidra till bevarandet av fler och bĂ€ttre jobb, och stĂ€rka vĂ€lmĂ„endet, sĂ€ger en talesperson för regeringen till The Scotsman.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter