NYHETER:

Brittisk militär kan ha stött MR-brott i Västpapua

Indonesisk polis och militär vid en Västpapua-demonstration i Jakarta. Foto: TT/AP Photo/Dita Alangkara

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Brittisk militär kan ha stött MR-brott i Västpapua

Av Klas Lundström

VÄSTPAPUA | Den brittiska armén har utbildat indonesiska säkerhetsstyrkor, vilka kan ha gjort sig skyldiga till människorättsbrott i Västpapua, rapporterar Byline Times.

Försvarsministeriet avfärdar uppgifter om utbildning av ”Papuabaserad personal”, men Storbritannien saknar dokumentation och uppföljning av de indonesiska specialstyrkor som utbildats – och var deras nya kunskaper har blivit praktik.

Utbildningen har bestått i ”internationell djungelkrigföring”, ”avancerad stabs- och kommandokurser” och ”guidad vapenanvändning” – men bristen på transparens reser frågetecken hos kritiker som menar att brittiska myndigheter bör utreda huruvida deras kurser, kunskaper och erfarenheter har använts i samband med människorättsbrott i Västpapua, som sedan 2018 befinner sig i väpnad konflikt med tusentals civila dödsoffer och internflyktingar som följd.

– Storbritannien bör vara medvetna om indonesisk militärs pågående, utbredda och systematiska människorättsövergrepp i Västpapua, säger Jennifer Robinson, internationell människorättsjurist, till Byline Times.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter