NYHETER:

Talibaner förbjuder kvinnors sportande

Afganska idrottsutövare visar upp sin kampsport i Kabul pÄ den internationella kvinnodagen 2008. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq
 

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Talibaner förbjuder kvinnors sportande

Talibanerna har nu klargjort att man kommer att förbjuda kvinnor att delta i sporter dĂ„ detta skulle ”exponera” dem pĂ„ ett sĂ€tt som talibanerna anser Ă€r otillĂ„tet inom islam. En talesman sĂ€ger ocksĂ„ att sport Ă€r ”onödigt” för kvinnor.

Av Bella Frank

AFGHANISTAN | Det Àr vicechefen för talibanernas kulturkommission Ahmadullah Wasiq som i en intervju med den australiska tv-kanalen SBS News förklarar att kvinnor nu förbjuds att sporta.

– Jag tror inte att kvinnor kommer att tillĂ„tas spela cricket eftersom det inte Ă€r nödvĂ€ndigt att kvinnor spelar cricket, sĂ€ger han bland annat i intervjun och motiverar detta med att det skulle exponera kvinnor pĂ„ ett otillĂ„tet sĂ€tt:

– I cricket kan de stĂ€llas inför en situation dĂ€r deras ansikte och kropp inte tĂ€cks. Islam tillĂ„ter inte kvinnor att synas pĂ„ det sĂ€ttet, sĂ€ger han och ger dĂ€rmed en annan bild av vad som kommer att krĂ€vas av kvinnor i form av klĂ€dsel under talibanernas nya styre – kort efter Kabuls fall hĂ€vdade talibanernas talesman Suhail Shaheen i en intervju med Sky News att det skulle rĂ€cka med hijab för kvinnor, det vill sĂ€ga att de inte skulle tvingas tĂ€cka sina ansikten.

Hur agerar internationella förbund?

Även om det framför allt var cricket som nĂ€mndes i intervjun inkluderas troligtvis alla sporter i vad talibanerna anser onödigt och opassande för kvinnor, som kampsport eller fotboll. Khalida Popal, den tidigare lagkaptenen för Afghanistans fotbollslandslag – ett lag som lyckades fly Afghanistan till Australien efter talibanernas maktövertagande – undrar pĂ„ Twitter hur internationella förbund kommer att reagera:

”Talibanerna meddelade ingen tillgĂ„ng för kvinnor, och sport Ă€r inte nödvĂ€ndigt för kvinnor.”, skriver hon och undrar hur internationella fotbollsförbundet Fifa, den Internationella olympiska kommittĂ©n och Asiens fotbollsförbund Asian Football Confederation kommer att reagera pĂ„ talibanernas utspel. 

Ahmadullah Wasiq sÀger till SBS News att kvinnor som sportar skulle kunna fotograferas eller filmas och leda till att mÀnniskor tittar pÄ det vilket skulle strida mot talibanernas nya emirat. I och med att kvinnor förbjuds att tÀvla i cricket kan Àven mÀnnens deltagande i internationella crickettÀvingar bli instÀllt, detta dÄ det internationella cricketförbundet International Cricket Council (ICC) krÀver att medlemslÀnder stÀller upp med bÄde herr- och damlag. 

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter