REPORTAGE:

Misstänkt 9/11-arkitekt nära rättegång inför 20-årsdag

Khalid Sheikh Mohammed under förhandling på Guantanamo, Kuba, 19 augusti 2013. Illustration: TT/AP/Janet Hamlin

REPORTAGE

Dela på facebook
Dela på twitter

Misstänkt 9/11-arkitekt nära rättegång inför 20-årsdag

Tjugo år sedan terrorattentaten mot USA påbörjas militära åtal mot en rad misstänkta, däribland den utpekade ”huvudarkitekten” Khalid Sheikh Mohammed. Skådeplats är Guantánamobasen på Kuba och bevisföringen kritiseras då många åtalade vittnat om tortyr och förfalskade vittnesmål.

Av Klas Lundström

USA | Tjugo år efter terrorattentaten i USA den 11 september 2001, en serie attentat som krävde minst 3 000 människors liv, påbörjar rättegång för en av arkitekterna till dåden som bland annat såg World Trader Center rämna med marken efter att två civilflyg kraschat rakt in i tvillingtornen.

Den 7 september inledde amerikanska myndigheter preliminära förhör av Khalid Sheikh Mohammed – i vad som i bästa fall kan rendera i fällande domar mot några av de ansvariga för dåden och bringa rättvisa för anhöriga, men i värsta fall mynna ut i ett rättsfall byggt på en bevisföring som kritiker avfärdar som förfalskade och framtvingade.

Khalid Sheikh Mohammed, den pakistansk-kuwaitiske man som av amerikanska säkerhetstjänsten kallades för ”KSM”, har lyfts fram i 9/11-kommissionen som ”huvudarkitekten” bakom terrorattentaten hösten 2001. Han ska ha fått sin idé sjösatt och förverkligad med hjälp av Usama bin Ladins terrororganisation al-Qaida.

World Trade Center i New York, tisdagen den 11 september 2001. Två flygplan kraschade in på de övre våningarna i båda World Trade Center-tornen med några minuters mellanrum. Foto: TT/AP Photo/Mark D. Phillips

 
”Nära att gripas 1995”

Khalid Sheikh Mohammed stred på USA:s sida mot Sovjetunionen i Afghanistan under 1980-talet, som en del av den oheliga allians som utgjorde mujahedin och som innehöll alltifrån talibaner till al-Qaida via amerikanska CIA-agenter och militära rådgivare.

Redan under mitten av 1990-talet var Khalid Sheikh Mohammeds ställning och våldsmonopol välkänt av amerikansk säkerhetstjänst, däribland av FBI-agenten Frank Pellegrino som redan då ville se honom anhållen för planer på terrorattentat riktade mot västerländska mål.

Men av olika anledningar agerade amerikanska myndigheter och ambassader i Mellanöstern alldeles för saktfärdigt och Mohammed hann säkra en skyddad tillvaro i talibanernas al-Qaidatrogna emirat.

– När vi sedan förstod att han var ansvarig för 9/11 var ingen mer olycklig än jag, säger Frank Pellegrino till BBC.

Gripen – och förd till Guantánamo

2003 greps emellertid Khalid Sheikh Mohammed i Pakistan. Frank Pellegrino hoppades då att Mohammed skulle kunna åtalas i ett mål byggt även på de misstankar som funnits på 1990-talet, men plötsligt var den al-Qaidaknutna terrorarkitekten försvunnen.

CIA hade fört honom till en så kallad ”black site”, vilka den amerikanska staten upprättade runtom i världen, varav flera håll i Europa, dit terrormisstänkta personer togs utan officiella arresteringsorders eller rätten att träffa någon advokat – inte sällan med tortyr, förnedring och framtvingade erkännanden som följd.

Khalid Sheikh Mohammed var en av tusentals som ”förhördes” på det här sättet – bland annat genom ”vattendränkning” – och liksom många andra under de första åren av USA:s ”kriget mot terrorn” hamnade han snart på Guantánamobasen på Kuba.

”Rättsosäkra omständigheter”

Behandlingen av de terrormisstänkta undergrävde varje hållbar åtalsmöjlighet mot dem, menar David Nevin, den advokat som företräder Mohammed Sheik Mohammed:

– USA organiserade och implementerade ett tydligt definierat program för att tortera dessa män, säger han till BBC.

Den militära tribunal som USA hållit mot terrormisstänkta på Guantánamobasen inleddes 2008 och har kantats av en rad förseningar, den senaste covid-19-pandemins utbrott. Men i takt med att tjugoårsdagen av det värsta terrorattentatet i mannaminne närmar sig tycks även ödet för misstänkta arkitekter som Mohammed Sheik Mohammed skrida närmare.

Riskerar dödsstraff

På andra sidan om de 35 000 dokument av förhör, bevisning och rapporter som varje domare i fallet måste ta sig igenom hänger en potentiell dödsdom mot Khalid Sheikh Mohammed.

Clive Stafford Smith, en människorättsjurist som representerat en rad interner på Guantánamobasen genom åren, anser att kritik inte bara bör riktas mot de militära åtal och den bevisföring som nu blir föremål för granskning, utan även basen i sig:

– Fånglägret är en svart fläck i USA:s demokratiska system. Vad vi gjorde var att skapa en fängelseö där alla nekas rättsfrihet, säger Clive Stafford Smith till EuroNews.

World Trade Center kollapsar i ett moln av rök,  11 september 2001 i New York, USA. Foto: TT/AP Photo/Suzanne Plunkett

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter