NYHETER:

Nytt ”moraldepartement” i Afghanistan väcker oro

Talibanernas talesman Suhail Shaheen. Foto: TT/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Nytt ”moraldepartement” i Afghanistan väcker oro

Talibanerna har återinfört ett departement för att moralfrågor men har ännu inte förklarat hur det kommer att hantera kvinnors fri- och rättigheter. Men ett tidigare departement under talibanernas första styre hade enorm makt över afghanernas vardag och oron växer för att nya övergrepp är att vänta.Av Bella Frank

AFGHANISTAN | Sedan talibanernas maktövertagande av Afghanistans huvudstad Kabul den 15 augusti har kvinnor både där och runt om i landet gått ut på gatorna i protester och krävt att deras rättigheter inte begränsas. Men i onsdags i infördes krav på tillstånd för demonstrationer och i samband med att den nya regeringen presenterades i förra veckan stod det också klart att talibanerna har etablerat ett departement för moraliska frågor.

Departementet som presenterades i tisdags har fått ett nytt namn jämfört med talibanernas första styre mellan 1996–2001. Det tidigare departementet kallades ungefär departementet för ”upprätthållandet av sedlighet och bannlysningen av syndigt leverne”, det nya kallas lite vagare för departementet för ”vägledning.”

Enligt talibanernas talesman Suhail Shaheen ska det nya departementet hantera frågor som rör predikningar men vill inte svara på hur det kommer att hantera kvinnors fri- och rättigheter:
– Tiden får utvisa det, säger han till Thomson Reuters Foundation.

Bara det faktum att departementet har införts är dock oroväckande menar Heather Barr från Human Rights Watch:
– Återinförandet av det här departementet kommer definitivt att öka oron för att de flesta av de gamla övergreppen kommer att återkomma, säger hon till Thomson Reuters Foundation.

Under talibanernas första styre var det deras departement för ”upprätthållandet av sedlighet och bannlysningen av syndigt leverne” som hade ansvar för att se till att talibanernas tolkning av moraliskt beteende efterlevdes. Departementet förbjöd musik och tv, tvingade kvinnor och tonårsflickor att bära burqa utanför hemmet och de var tvungna att ha en manlig familjemedlem med sig när de lämnade hemmet, män tvingades ha skägg och talibaner kontrollerade att männen gick till moskén för fredagsbönen.

De som bröt mot talibanernas regelverk riskerade att misshandlas av talibanerna, skriver Human Rights Watch i rapporten ”You Have No Right to Complain” från 2020 som visar att många av talibanernas tidigare regelverk redan hade införts i de områden som talibanerna kontrollerade då.

Redan 2016 började talibanerna få kontroll över allt fler områden i Afghanistan och började använda sig av olika strategier för att införa sin sociala kontroll. I områden där talibanerna endast hade delvis kontroll var strategin mindre hård, i andra områden som i Helmand trappade talibanerna gradvis upp kontrollen, och ”straffen för övertramp blev allt hårdare” skriver Human Rights Watch.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter