Innehåll

Fler pandemier är att vänta

Coronakrisen har väckt slumrande debatter om våra samhällens resiliens. Men politiska initiativ till att förebygga zoonoser, smittor från andra arter, saknas i sin helhet. Det räcker inte att förbjuda handel med vilda djur, avliva djur i fångenskap och att forska på vacciner och mediciner. Våra relationer till andra djur och den vilda världen måste förändras i grunden.🔶 Ledare:

Tiotusentals demonstranter mot ny säkerhetslag i Frankrike

🔶 Nyheter:
Tiotusentals fransmän gick på lördagen ut i flera stora städer runtom i landet i protest mot en ny säkerhetslag. Den innebär att det blir ett brott att sprida bilder på polisen. I Paris där minst 46 000 personer samlats, svarade polisen med att skjuta tårgas mot demonstranterna.

Indonesisk militär anklagas för mord på minderåriga i Västpapua

🔶 Nyheter: Tre ungdomar på väg hem till sina familjer för julledighet sköts ihjäl i Västpapuanska centrala högländer. Människorättsaktivister på plats pekar ut indonesisk militär som ansvariga för dåden som äger rum i ett känsligt politiskt skede – och är ett hemsökande eko från tidigare massakrer på civila.

Nigerianska jordbrukare dödade i ”vansinnig” massaker

🔶 Nyheter: Ett stort antal jordbruksarbetare dödades i lördags i delstaten Borno i Nigeria i vad president Muhammadu Buhari beskrivit som en ”vansinnig attack”. De bands, därefter skars deras halsar av i attacken som ingen grupp ännu tagit på sig men som antas ha utförts av Boko haram eller Islamic state West Africa province (Iswap).

Schweiziskt lagförslag fick inte tillräckligt stöd

🔶 Nyheter: Lagförslaget som skulle ställa högre krav på schweiziska företag att respektera mänskliga rättigheter och miljön röstades på söndagen ner. Inför söndagens folkomröstningen var det jämnt mellan de som ville se lagstiftningen som skulle göra det möjligt att stämma schweiziska företag som inte respekterat mänskliga rättigheter och miljö i verksamhet utomlands och de som var emot förslaget. 


Tyska Amazonarbetare i strejk

🔶 Nyheter: Efter en tredagarsstrejk i förra veckan under den stora shoppingdagen ”Black Friday” har det tyska facket Verdi utlyst en ny strejk till måndagskvällen. Strejken ska pågå i ett dygn, rapporterar Reuters.

Iransk kärnforskare ihjälskjuten

🔶 Nyheter: Irans ledande kärnteknikforskare Mohsen Fakhrizadeh har skjutits ihjäl. Fakhrizadeh, beskrevs av amerikanska och israeliska underrättelsetjänster som hjärnan bakom Irans kärnvapenprogram. President Hassan Rouhani i Iran har öppet anklagat Israel för att ha genomfört attentatet och utlovat hämnd.

Maradonas död väcker politisk debatt

🔶 Nyheter: Beslutet att hålla fotbollslegendaren Diego Maradonas likvaka i Argentinas presidentpalats väcker debatt. Ett osmakligt försök från regeringen att plocka politiska poäng, anser kritiker.

Ovanliga protester mot myndigheterna i Kuba

🔶 Nyheter: Omkring 150 personer protesterade vid Kubas kulturdepartement under fredagen till stöd för en grupp konstnärer, en ovanligt stor protest för det kommunistiska landet.

Striderna inte över i Tigray

🔶 Nyheter: Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed hyllar sina federala styrkor för vad han beskriver som en framgångsrik militärinsats i den upproriska regionen Tigray. Men ledaren för Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) manar till fortsatta strider.

Talman varnar för polsk EU-sorti

🔶 Nyheter: Talmannen i Polens senat varnar regeringen för att driva sin linje för hårt inom EU – så att Polen till slut drivs ut ur unionen.

Linde: Vi har rätt lägga oss i Djalalis fall

🔶 Nyheter: Utrikesminister Ann Linde tillbakavisar Irans påstående att Sverige inte har rätt att lägga sig i fallet med svenskiraniern Ahmadreza Djalali som hotas av dödsstraff.

Vi har full rätt att lägga oss i det här fallet, säger Linde till TT.

Stridigheter i Nagorno-Karabakh har förvandlat is till lava

🔶 REPORTAGE: När en konflikt är svårlöst tenderar omvärlden att låta den ligga på is tills omständigheterna tvingar andra stater eller organisationer att agera. Så är fallet med Nagorno-Karabakh vars upptrappade stridigheter de senaste månaderna har förvandlat is till lava.

ANNONS

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial