Kära läsare,

nu är det allvar. I dag beslöt riksdagen att avskaffa presstödet. Redan i måndags stod det klart att Dala-Demokraten och Länstidningen Östersund slutar med nyheter på webben och gör om webbsidorna till opinionssidor, som en följd av presstödets avskaffande. Både Dala-Demokraten och Skånska Dagbladet halverar dessutom pappersutgivningen. Detta är sannolikt bara början på den tidningsslakt som kommer utspela sig under det närmaste året.

Vi på Tidningen Global gör nu vad vi kan för att undvika att bli en del av den slakten, och det är därför jag skriver till dig igen. Från och med sista utbetalningen av presstöd nästa vecka drivs Tidningen Global helt utan statliga stöd. För oss handlar det om 246 000 kronor i månaden som försvinner. För att klara det har vi redan dragit ner på bemanningen och upphört med pappersmagasinet. Kan du stödja oss gör du det enklast på tidningenglobal.se/stod-oss.

Tanken från Tidöpartierna är att presstödet ska ersättas med ett nytt stöd, i första hand riktat till de stora mediekoncernernas lokaltidningar. Mindre, rikstäckande så kallade nischtidningar som Tidningen Global kan eventuellt vara berättigade till ett så kallat övergångsstöd. Vad som krävs för det vet dock ingen mer än regeringen, eftersom förordning och föreskrifter fortfarande inte är presenterade. I väntan på det, och på att myndigheten ska hinna förbereda sig för det nya stödet, kommer alla utbetalningar att pausas i ungefär ett halvår.

Hjälp oss att överleva under den tiden! Stort tack till er som hittills blivit månadsgivare eller bidragit med engångsbelopp. Det är ni och alla prenumeranter som trots allt ger oss hopp om en framtid för Tidningen Global. Är du inte gåvogivare ännu, men tycker att mediemångfald och en tidning med fokus på globalt fokus är viktigt, så är både nya månadsgivare eller engångsbidrag väldigt välkomna.

Varmt tack för ditt stöd!

 

Jan-Åke Eriksson,
chefredaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Global

PS. Är du inte redan prenumerant så blir du det enklast här. Då stödjer du inte bara vår fortsatta utgivning utan kan också läsa det senaste på vår webb varje dag, året runt. DS