Kära läsare,

Om två veckor betalas det sista presstödet ut. Istället införs ett nytt, mindre stöd nästa år, främst riktat till lokala tidningar. Det slår hårt – inte bara mot Tidningen Global utan hela mediemångfalden. Enligt regeringens utredning hotas 83 procent av de rikstäckande så kallade nischtidningarna, däribland Tidningen Global och våra systertidningar.

Vi har redan tvingats säga upp flera anställda och pausa papperstidningen, för att inte behöva lägga ner omedelbart när presstödet nu upphör. Tidningen kan eventuellt vara berättigad ett tidsbegränsat så kallat övergångsstöd, men i sådant fall först i april eller maj 2024. Osäkerheten kring de nya stöden är stor, något vårt moderbolags vd Lennart Fernström har beskrivit i en replik till kulturministern i Sydsvenskan.

När världen står i brand har en tidning med globalt fokus en viktigare roll än någonsin. Vill du fortsätta att läsa om klimatet, om konflikter, men också om lösningar?

Då vill jag be om din hjälp att rädda Tidningen Global!

  • Alla bidrag till Det Globala pressödet är väldigt välkomna. Stort tack till er som redan hjälpt oss upprätthålla utgivningen med gåvor och månadsbidrag!
  • Är du inte redan prenumerant – teckna en prenumeration här, eller ge bort till en vän!
  • Hjälp oss att växa genom att läsa tidningen och dela artiklar med ditt nätverk.

Varmt tack!

 

Jan-Åke Eriksson,
chefredaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Global

PS. Vill du läsa mer om vad konsekvenserna av det nya mediestödet riskerar att bli – läs debattartikeln från Lennart Fernström (vd Mediehuset Grön Press) i tidningen Journalisten. En rad andra kritiska röster har rests, exempelvis i Aftonbladet från Daniel Färm, vd och politisk redaktör för socialdemokratiska Aktuellt i Politiken, och i den kristna tidningen Dagen, från chefredaktör och vd Felicia Ferreira. DS.