På försvarskonferensen Folk och försvar i Sälen har haussen för att Sverige ska anfallas av främmande makt (läs Ryssland) ökat markant.

”Med ämbetets kraft” utropade civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin att ”Det kan bli krig i Sverige!”.

”Vi måste förstå hur allvarligt det här läget är på riktigt” fyllde överbefälhavare Micael Bydén i.

Vår statsminister Ulf Kristersson ville inte vara sämre han, utan inskärpte att ”det här är allvar på riktigt”.

”Ytterst handlar det om att med vapen i hand, och med livet som insats, försvara Sverige, våra värderingar och vårt sätt att leva. Vill man inte det ska man inte vara svensk medborgare”, säger statsministern.

För att vi verkligen ska förstå hur allvarligt läget är inflikade dessutom den biträdande chefen för försvarsplanering i NATO, Angus Lapsley, som också deltog i Folk och försvar, att han välkomnade det svenska bidraget till Nato, men han varnade också för att Ryssland kommer att återuppbygga sin militära förmåga och komma tillbaka ännu starkare:
”Vi kan inte anta att vi har fem till tio år på oss innan vi behöver oroa oss för hotet av ett konventionellt krig mot Nato.”

Naturligtvis lät inte den ryska reaktionen dröja. Ordförande för informationsutskottet i ryska senaten, Aleksej Pusjkov, skriver på Telegram:

”De försöker ge Sverige en geopolitisk vikt som landet inte har. Ibland verkar det som att vissa svenska militärer och journalister nästan drömmer om krig.”

Läs mer om den uppskruvade krigsretoriken i Tidningen Global.

 

Prenumerera!
Billigare blir det sällan – 59 öre/nyhet!!