Citatet

Aleksej Pusjkov: ”Drömmer om krig”:

CITATET | På försvarskonferensen Folk och försvar i Sälen, som avslutas idag tisdag, har haussen för att Sverige ska anfallas av främmande makt (läs Ryssland) ökat markant.
Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) var först ut på söndagen under konferensens första dag:

– Många har sagt det före mig, men låt mig göra det med ämbetets kraft: Det kan bli krig i Sverige!

Dagen efter fortsatte överbefälhavare Micael Bydén i en intervju med TV4:

– Vi måste förstå hur allvarligt det här läget är på riktigt och att man, ner till individnivå, mentalt förbereder sig. Titta på nyhetsrapporteringen från Ukraina och ställ er de enkla frågorna: Om det här händer här, har jag då saker på plats? Vad ska jag göra? Ju fler som har tänkt, funderat och förberett sig, desto starkare är vårt samhälle, sade Bydén

Även Statsminister Ulf Kristersson kände sig manad att tala allvar:

– Ytterst handlar det om att med vapen i hand, och med livet som insats, försvara Sverige, våra värderingar och vårt sätt att leva. Man försvarar Sveriges demokrati, vår frihet och vårt styrelseskick. Vill man inte det ska man inte vara svensk medborgare.

– Syftet är inte att skrämmas på något sätt, syftet är att inskärpa att det här är allvar på riktigt.

För att vi verkligen ska förstå hur allvarligt läget är inflikade dessutom också den biträdande chefen för försvarsplanering i Nato, Angus Lapsley, som deltog i Folk och försvar. Han välkomnade det svenska bidraget till Nato, men varnade också för att Ryssland kommer att återuppbygga sin militära förmåga och komma tillbaka ännu starkare:

– Vi kan inte anta att vi har fem till tio år på oss innan vi behöver oroa oss för hotet av ett konventionellt krig mot Nato.

Naturligtvis låter inte den ryska reaktionen dröja. Ordförande för informationsutskottet i ryska senaten, Aleksej Pusjkov, skriver på Telegram: 

– De försöker ge Sverige en geopolitisk vikt som landet inte har. Ibland verkar det som att vissa svenska militärer och journalister nästan drömmer om krig.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.