Tusentals människor gick ut

på gatorna över hela världen i lördags för att på olika sätt uppmärksamma mäns våld riktat mot kvinnor. Demonstrationerna har satt ljuset på en global angelägenhet och markerar en enad front mot våld mot kvinnor, samtidigt som de påpekar att mycket arbete återstår för att skapa verklig förändring och skydda kvinnors säkerhet och välbefinnande. Krav på förändringar i rättssystemet har höjts, med röster som säger att systemet måste anpassas för att effektivt hantera sexuellt våld och förhindra att många fall läggs ned. USA:s president Joe Biden kommenterade i ett uttalande våldet som tusentals kvinnor och flickor runt om i världen fortsätter att utsättas för som ett ”avskyvärt brott mot mänskliga rättigheter.”
Läs Tusentals marscherade mot våld mot kvinnor

En nyligen publicerad rapport från Oxfam visar på ojämlikhetens pris för klimatkrisen. Den rikaste procenten av världens människor släppte ut lika mycket koldioxid som de fattigaste fem miljarderna som utgör 66 procent av världens befolkning. Deras utsläpp, från livsstil till investeringar, kommer överskrida de säkra gränserna för global uppvärmning med över 22 gånger år 2030, och kan leda till 1,3 miljoner dödsfall, enbart till följd av kraftigare värmeböljor. Att visa på denna ojämlikhet kan vara nyckeln till att mildra klimatkrisen och främja ett gott liv för alla. Och klimaträttvisa kommer att stå högt på agendan när klimattoppmöte COP28 startar i Förenade Arabemiraten den 30 november.
Läs En procent av världens rika står för mer koldioxidutsläpp än de fattigaste 66 procenten

På ledarplats skriver Lennart Fernström att ”för mer än 400 miljarder skulle vi kunna genomföra enorma energisparåtgärder och bygga en massa förnybara kraftverk. Kraftverk som går att få upp snabbt och som har en helt annan driftsäkerhet än de evigt stillastående kärnkraftverken. Regeringen har inte förstått att klimatkrisen är här och nu, 1,5 grader är redan kört och vi rusar mot en ökning på en bra bit över 2 grader”.
Läs En populistisk nedmontering av miljöpolitiken

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

 

 
 
 

En procent av världens rika står för mer koldioxidutsläpp än de fattigaste 66 procenten

Nyheter | En nyligen publicerad rapport från Oxfam visar på ojämlikhetens pris för klimatkrisen. Den rikaste procenten av världens människor släppte ut…
 

Tusentals marscherade mot våld mot kvinnor

Nyheter | Från USA till Sydamerika och Europa demonstrerade tusentals människor i lördags för att fördöma mäns våld mot kvinnor.– Gisslet av…
 

Mer än 100 klimataktivister arresterade efter flytande protest

Nyheter | KLIMAT | Med hjälp av en stor flotta av uppåt 100 kajaker, genomförde närmare 3000 demonstranter en flytande blockad av…

Journalistik utan gränser!

Läs en gränslös nyhetstidning!

 
 

Nyheter

Fick Nobels fredspris – vill bli president

Nobelpristagaren Denis Mukwege har inlett en valkampanj inför nästa månads presidentval i det konflikthärjade jättelandet Kongo-Kinshasa.
 

Nyheter

Geert Wilders seger kan ändra hela Europa

Att stoppa det militära stödet till Ukraina ingår i valvinnande Geert Wilders manifest i Nederländerna.I stället vill han se den…
 

Ledare

En populistisk nedmontering av miljöpolitiken

Att använda kärnkraften som ursäkt för att inte göra något i miljöpolitiken är inget nytt. Det har varit regeringspartiernas snuttefilt…
 

Nyheter

Utväxling fortsätter – vapenvila förlängs

Israel har släppt 33 palestinier som ett svar på att elva personer ur gisslan som Hamas hållit i Gaza har…