Bästa läsare,

I förra veckan fick Tidningen Global en tung nyhet – vi får inte det nya mediestödet. Istället får tidningen ett övergångsstöd som helt upphör om några år.

Enligt nämndens beslut är en tidning som ger det globala perspektivet, som ger läsaren sammanhangen och förankrar hen i en global värld – ja journalistik utan gränser! – inte av särskild vikt för mediemångfalden.

Även våra systertidningar fick avslag. Enligt nämndens beslut behövs inte heller en enda grön tidning eller en enda feministisk tidning för att upprätta mediemångfalden i Sverige.

Endast fyra rikstäckande tidningar ansågs vara tillräckligt viktiga för mediemångfalden för att få det nya stödet: Dagens ETC, de två kristna tidningarna Dagen och Världen i dag, samt Schibsteds Omni, som mest sammanfattar andras nyheter. Nämnden bedömde att dessa tidningars betalande prenumeranter, till skillnad från Tidningen Globals, Landets Fria Tidnings, Fempers Nyheters, Syres, Arbetarens och Flammans med flera, utgör en tillräckligt stor andel av landets tidningsläsare. Så mycket för mediemångfalden

Nu återstår för oss bara det så kallade övergångsstödet, ett avtrappningsstöd. I år innebär det 400 000 kr mindre i stöd än förra året och sedan minskar det varje år för att efter fyra år vara nere på noll kronor i stöd. För att hålla upp kvaliteten under de åren och överleva längre än så behöver vi ditt stöd. Vi har sedan tidigare inrättat Det Globala presstödet, för att fortsätta bevaka vår tids avgörande frågor och som du kan bidra till här.
För den långsiktiga överlevnaden behöver vi minst 50 000 kr i månadsgåvor men även engångsgåvor är till stor hjälp.

Du kan också stödja oss genom att läsa oss på tidningenglobal.se varje vecka.

 
 
 

Swish

Swisha valfri summa till 123 62 084 58 eller skanna QR-koden nedan, om du vill bidra med en enstaka gåva till vårt fortsatta arbete. Märk med Det globala presstödet.

 

Andra sätt att stödja oss:

Prenumerera
Genom att prenumerera, eller ge bort en prenumeration, så stödjer du inte bara vår utgivning utan kan då även ta del av hela vår nyhetsrapportering och bevakning av globala frågor – teckna prenumeration här!