När imperiet tar till vapen

När Ryssland korsar gränsen och in i Ukraina i vad som är ett fullfjädrat invasionsförsök är det inte bara historiens vingslag som återigen flaxar över landet – det är även en påminnelse om Ukrainas plats i den storryska ideologin och idén om ett familjeträd där ukrainare är en gren utvuxen från en massiv stam. För Ukraina har balansakten mellan väst och öst, mellan Europa och Ryssland, alltid korsat en politiskt minerad avgrund dit ukrainare nu menar att landet handlöst faller – efter att balanslinan kapats av ryska invasionsstyrkor och västs svek.
Läs Klas Lundströms Global Granskar: Öst, väst, Ukraina – Del 3: Ukraina

 

Är du en självutnämnd auktoritet?

Помаранчева революція, Pomarantjeva revoljutsija, var en serie demonstrationer och politiska händelser som ägde rum mellan november 2004 och januari 2005 i Ukraina som ett direkt efterspel till presidentvalet där bland annat Viktor Jusjtjenko förgiftades och lämnade hans ansikte svårt ärrat och uppsvällt av blåsor. Det är den största så kallade färgrevolution som ägt rum. Vilken färg hade den?
Klarar du frågorna i Nyhetsquizzet?

 

EU-parlamentet vill att företag ska agera mot ojämställda löner

I dagsläget uppgår löneskillnaderna mellan könen i EU till 14 procent vilket ökar kvinnors risk för fattigdom och bidrar till stora skillnader i pensioner, pensionsskillnaderna mellan könen ligger på omkring 33 procent på EU-nivå.

 

Medvedev varnar Sverige för Natomedlemskap

Ryssland kommer ”vidta åtgärder” om Sverige och Finland går med i försvarsalliansen Nato, säger tidigare presidenten Dmitrij Medvedev.

 

Globala nyheter – nu viktigare än någonsin!

Vi ger dig nyheterna, reportagen, analyserna – från hela världen. Passa på att prenumerera – nu endast 49 kr/mån!

 

Välkommen till Tidningen Global #404. På måndag är det annandag påsk, nästa nummer kommer därför först på tisdag.

 

Jan-Åke Eriksson