Nyheter

EU-parlamentet vill att företag ska agera mot ojämställda löner

Ställningsbyggaren Sol Ottosson på sin arbetsplats Shells oljeraffinaderi, Göteborg.

EU/JÄMSTÄLLDHET | EU-parlamentet röstade i förra veckan för att företag med fler än 50 anställda ska vara helt transparenta vad gäller lönesättningen och att eventuella löneskillnader mellan könen ska hanteras. 403 ledamöter röstade för förslaget om ett direktiv om lönetransparens. EU-parlamentet har vid flera tillfällen velat se åtgärder för en större jämställdhet inom lönesättningen.
I dagsläget uppgår löneskillnaderna mellan könen i EU till 14 procent vilket ökar kvinnors risk för fattigdom och bidrar till stora skillnader i pensioner, pensionsskillnaderna mellan könen ligger på omkring 33 procent på EU-nivå. 

EU-parlamentet vill att företag ska redogöra för information som underlättar för anställda att jämföra löner för att upptäcka om det finns löneskillnader mellan könen på arbetsplatsen. Ledamöterna vill också att EU-kommissionen ska skapa en märkning som kan ges till arbetsgivare som inte har löneskillnader mellan könen.

– I dag har vi kommit ett steg närmare för att bli av med lönegapet mellan könen i Europa. Vi har ingen tid att förlora. Kvinnor förtjänar att behandlas och avlönas jämställt. Detta är i vår ekonomis intresse, våra företags och våra medborgares. I parlamentet har vi försökt att skapa den rätta balansen mellan att försäkra rätten till information för kvinnliga anställda och att begränsa onödig börda för företagen. På det sättet kan vi göra lika lön för lika arbete en verklighet för så många kvinnor i Europa som möjligt, säger Samira Rafaela, EU-ledamot för Renew Europe från Nederländerna, i ett uttalande. 

***

Läs även:
Nytt landslagsavtal steg mot ökad jämställdhet 
Facklig seger i jämställdhetsmål för 40 000 arbetare

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.