Nyhetsquizz

Är du en självutnämnd auktoritet?

1.  Помаранчева революція, Pomarantjeva revoljutsija, var en serie demonstrationer och politiska händelser som ägde rum mellan november 2004 och januari 2005 i Ukraina som ett direkt efterspel till presidentvalet där bland annat Viktor Jusjtjenko förgiftades och lämnade hans ansikte svårt ärrat och uppsvällt av blåsor. Det är den största så kallade färgrevolution som ägt rum. Vilken färg hade den?
1  gul
X orange
2  röd

2.  Ukraina deklarerade sig som självständig och suverän stat alldeles efter Augustikuppen i Sovjetunionen , även kallad Moskvakuppen, som var ett försök till statskupp i Sovjetunionen. Kuppen organiserades av en grupp regeringsmedlemmar och syftade till att ta kontrollen över landet från president Michail Gorbatjov. Kuppmakarna misslyckades dock med att hindra Boris Jeltsin, som i ett uppmärksammat tv-tal rådde militären att frångå sina order, och vägra att rikta sina vapen mot det egna folket. När skedde detta?
1   oktober 1987
X  november 1989
2   augusti  1991

3.  Vad hette de protester på Självständighetstorget i Kiev 2013-2014 mot regimens uteblivna samarbetsavtal mellan Ukraina och EU som skulle kunnat ge Ukraina ett större oberoende från Ryssland, vilket sedermera ledde till president Viktor Janukovytjs avgång?
1    Euromajdan
X   Eurokrayina
2   Euroshop

4.  Volodymyr Zelenskyj vann det ukrainska presidentvalet 2019 efter en framgångsrik virtuell kampanj. Vilket var hans sysselsättning innan han gav sig in i politiken?
1   Skådespelare som bland annat spelat en oligarkbekämpande ukrainsk president, med namnet Vasyl Holoborodko.
X   Chef för Ukrainas säkerhetstjänst,  Sluzjba bezpeki Ukrajini, SBU.
2    Quizzmakare på vasst nyhetsmagasin.

5.  Skridskoåkaren Nils van der Poel som tog guld på distanserna 5 000 meter och 10 000 meter i nyligen avslutade Peking-OS skänker nu bort en av sina medaljer för att sätta ljus på bristen på mänskliga rättigheter i Kina. Till vem skänker han sin guldmedalj?
1   demokratiaktivisten Edward Leung
X  tennisstjärnan Peng Shuai
2   förläggaren Gui Minhai
3   ordföranden Xi Jinping

6.  Forskare har med hjälp av kol-14-metoden fastställt åldern på en omkring 400 år gammal men ännu levande fisk, som således föddes på 1620-talet – ungefär samtidigt som Sverige erövrade Riga från polackerna. Vilken fisk, som anses vara fullvuxen  först vid 150 års ålder,  handlar det om?
1   Stensnultra
X  Marulk
2   Kolmule
3   Håkäring

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.