Den starkes rätt

Rovdjur har en tendens att gå till attack när de trängs upp i ett hörn. Samma instinkter besitter politiska stormakter, menar John Mearsheimer, professorn i statsvetenskap vid University of Chicago – som sedan 2014 varnat för västvärldens hantering av Ukrainakrisen, idag briserat i fullskaligt krig med obeskrivliga mänskliga tragedier. Vilka lärdomar kan väst – och förhoppningsvis även öst – dra av historien? Av sin egen självbild och syn på ”den starkes rätt” och självklara plats i sitt revir, i sin politiska intressesfär.
Läs del två i Klas Lundströms reportageserie GLOBAL GRANSKAR | Öst, väst, Ukraina.

 

Amazon överklagar historisk facklig omröstning

Amazon har överklagat den fackliga omröstning som nyligen vanns av facket Amazon Labor Union och kräver att den ska göras om. Amazon hävdar att arbetarna på deras lager i Staten Island utsattes för hot, något representanter för facket avfärdar.

 

Nato vill expandera i Asien och Oceanien – Kina kritiskt

Samtidigt som krig rasar i Ukraina anklagar Kina Natoländerna USA, Storbritannien och Australien för bygget av ”en Nato-variant” i Asien och Oceanien. Något som får Kina att dra öronen åt sig – samtidigt som Peking växlat upp sina militära ambitioner i vad den kinesiska staten anser vara ”Kinas intressesfär”.

 

Dina val kan hjälpa till att rädda planeten

Flyga mindre eller bli vegan? Förändringar i hur vi lever våra liv kan göra stor skillnad när planeten blir varmare, enligt FN:s klimatpanel IPCC. – Medelsvensken lever på ett sätt som kräver fyra jordklot. Det är inte hållbart.

 

Ett rikt land med jättemycket pengar

Om någon trodde att SD:s välkomnande av ukrainska flyktingar verkligen handlade om en kursändring, att de var på väg att ompröva sin tidigare politik när de på nära håll kunde se vad krig leder till, så är jag ledsen att göra er besvikna. Rasismen är lika tydlig som någonsin.
Valdemar Möller skriver ledare.

Globala nyheter – nu viktigare än någonsin!

Vi ger dig nyheterna, reportagen, analyserna – från hela världen. Passa på att prenumerera – nu endast 49 kr/mån!

 
 

Välkommen till ännu ett nummer! Tidningen Global #403

 

Jan-Åke Eriksson