Ledare

Ett rikt land med jättemycket pengar

”Massinvandringen har lett till gruppvåldtäkter, bilbränder och utanförskapsområden – ord som vi inte ens hade innan. Men de ukrainska flyktingar som kommer hit har ingenting med det att göra. De är kristna ortodoxa många av dem. De vill jobba och försörja sig.”

ovan kommer från Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, i en intervju med DN. Om någon trodde att SD:s välkomnande av ukrainska flyktingar verkligen handlade om en kursändring, att de var på väg att ompröva sin tidigare politik när de på nära håll kunde se vad krig leder till, så är jag ledsen att göra er besvikna. Rasismen är lika tydlig som någonsin.

Larssons polare Tomas von Dahn (som förvisso inte har några uppdrag för partiet men verkar vara på väldigt god fot med SD:s starke man i Karlskrona) uttrycker sig ännu grövre. ”Såna som kommer nere från Afrika – det är ett jävla tjuvpack. De stjäl och våldtar och mördar och knarkar och fan vet vad de håller på med”, säger han när DN besöker honom. Christopher Larsson protesterar inte direkt när han hör von Dahns ord, men han tycker att DN ska låta bli att citera det där om tjuvpack.

På riksnivå låter det förstås lite annorlunda. Men något som återkommer både när Christopher Larsson och SD:s partisekretare Richard Jomshof pratar är att flyktingarna från Ukraina är ”riktiga flyktingar”. Till skillnad från dem som flyr från Afghanistan, Jemen, Etiopien eller något av alla andra länder i världen där det pågår krig som för närvarande har hamnat i skuggan av Ukrainakriget. Som om bomberna som trasat sönder städerna i Jemen vore mindre verkliga. Som om den humanitära katastrof som pågår i Tigray inte räknades.

Något annat som återkommer när Jomshof och Jimmie Åkesson uttalar sig, men som vi också har hört från exempelvis Moderaterna, är att vi ska hjälpa ukrainarna eftersom de tillhör vårt närområde. Flyktingar ska framför allt bosätta sig i närliggande länder, tycker de. Det är bara ett problem med den verklighetsbeskrivningen – det gör de redan. I Turkiet lever närmare 4 miljoner flyktingar, i Libanon (som har en befolkning som är en bra bit under Sveriges) bor 1,4 miljoner flyktingar. Andra länder som ligger på topp tio-listan när det gäller flyktingmottagande är Pakistan, Iran, Etiopien och Sudan. Enligt World population review befinner sig 80 procent av världens flyktingar i ett utvecklingsland.

Jomshof föreslår att syrierna ska fly till Saudiarabien, ”ett väldigt rikt land med jättemycket pengar och hur mycket utrymme som helst. Varför är de inte där?” frågar han retoriskt. Det enkla svaret på den frågan är att Saudiarabien inte har velat klassa syrier som flyktingar, ändå befinner sig runt 2,5 miljoner syrier där, men mestadels som gästarbetare. Det är förstås beklagligt att inte Saudiarabien har visat en större generositet, men är det skäl för att vi inte ska ta emot några flyktingar? ”Ett rikt land med jättemycket pengar och hur mycket utrymme som helst” skulle ju förresten lika gärna kunna appliceras på Sverige.

Vad Jomshof och andra gärna glömmer när de pratar om ”närhetsprincipen” är att många av de länder som de förväntar sig att folk ska fly till är totalitära stater där kvinnor och oliktänkande förtrycks. I andra närliggande länder råder det akut missväxt och hungersnöd – jag är inte säker på att Jomshof själv skulle vilja fly till ett sådant land om det hade råkat ligga i hans närområde.

Under flera århundraden har den europeiska befolkningen koloniserat, förtryckt och utnyttjat fattigare länder. Man kan med fog säga att det välstånd vi åtnjuter bygger på att vi har utnyttjat billig arbetskraft i fattiga länder. Det är också västs kolonialisering som i många fall ligger till grund för många av de konflikter vi ser i världen. Ändå blundar SD och andra partier för att vi skulle ha något som helst moraliskt ansvar.

Flyktingar är flyktingar oavsett vilket krig de flyr ifrån. Det är bra att vi välkomnar ukrainarna med öppna armar, men det borde inte hindra oss från att ta emot flyktingar från andra länder i världen. Christopher Larsson och Richard Jomshof må använda olika ord när de pratar om flyktingar, men under ytan döljer sig samma gamla vanliga unkna rasism.

Alla som vill hjälpa flyktingar, oavsett härkomst.

Alla som gör skillnad på flyktingar och flyktingar.

Ledare

I morgon är extremen vardag

LEDARE | Förra helgen hade Sverigedemokraterna sina landsdagar. Jimmie Åkesson höll under lördagen ett minst sagt obehagligt tal. Han skräder verkligen inte orden. Det är tydligt att han känner sig självsäker när han säger att moskéer ska rivas, medborgarskap återkallas, föreningsfriheten ska begränsas – och att ”Socialdemokraterna är […] en aktiv del av den islamistiska rörelsen i Sverige”. Talet är ett stort steg mot ökad polarisering och ett stort steg från demokratiska värderingar. 

Det Åkesson och hans vänner bedriver är en förskjutningspolitik. Med stor sannolikhet är det inte rivna moskéer som är det yttersta målet – åtminstone inte just nu. Vad man istället vill uppnå är en fortsättning på den gradvisa förskjutning mot ett allt mer människofientligt samhälle som pågått under de år Sverigedemokraternas makt växt. Genom att säga något som låter extremt i dag får de det som är hälften så extremt att låta normalt. I morgon är extremen vardag. Det faktum att Kristersson och de övriga partiledarna i regeringen väljer att blunda för det leder till att Sverigedemokraternas vision om ett homogent, strömlinjeformat och auktoritärt samhälle får allt större förankring i verkligheten.

Jakten på makten i den svenska politiken blir alltmer absurd. Vi har en grundlagsskyddad religionsfrihet i Sverige. Att Åkesson nu kan stå och ifrågasätta den utan skarpa reaktioner från regeringspartierna säger något om hur långt hans och hans ”Sverigevänner” kommit i sitt förskjutningsprojekt. Mänskliga rättigheter ifrågasätts utan omskrivningar, allt i trygghetens och säkerhetens namn. Men det är inte den så kallade ”Sverigefientliga” politiken som orsakat dagens samhälleliga läge – det är den människofientliga. Just den som Åkesson och kompani själva står för. 

Regeringens kognitiva dissonans, alltså det tillstånd i hjärnan som uppstår när man har flera sinsemellan motstridiga idéer samtidigt, är farlig, eftersom den möjliggör ”Sverigevännernas” normalisering av rasistiska och antidemokratiska värderingar. Det är naturligtvis bra att Kristersson och övriga partiledare i regeringen sagt ifrån mot Åkessons tal – för det har de gjort. Men när de samtidigt samarbetar med ett parti som alltmer öppet står för antidemokratiska och människofientliga ideal blir deras kritik värd noll och intet. Hur ska de ha det? Ska vi skydda grundlagsskyddade fri- och rättigheter eller inte? Det går inte att både skydda dem och montera ner dem samtidigt.

Om regeringspartierna menar allvar i sin kritik mot Åkesson och att de vill skydda religionsfriheten och mänskliga rättigheter bör de bryta Tidöavtalet omedelbart. Om det inte var uppenbart för dem tidigare vilket parti de hade att göra med så är det verkligen det nu. Makt till varje pris leder det svenska samhället i en farlig riktning, där grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter på allvar riskerar att försvinna.

Ledare

Sverige – USA:s lydige undersåte

LEDARE | Jag kan inte motstå frestelsen att ännu en gång använda mig av fotot på skylten i skogen därhemma och att på nytt utse de som styr vårt land till en ”dumskallarnas sammansvärjning”, ett uttryck som jag hämtat från John Kennedy Tooles roman som aldrig avslutades.

Anledningen? Den militära upprustningen och det nya avtalet med USA som, bland annat, innebär att vi frånsäger oss rätten till att agera när en av stormakterna etablerar sig i vårt land.

Försvarsminister Pål Jonsson säger så mycket dumt i intervjun (DN 6/12) där han berättar om det nya försvarsavtalet med USA, som bland annat ger USA både ökad närvaro och ökade rättigheter i Sverige, att det är svårt att välja vilket citat jag ska inleda med:

”I grunden handlar det om att det är lättare för USA att verka på svenskt territorium om soldaterna lyder under amerikansk jurisdiktion. Det gör det tekniskt enklare och juridiskt enklare.”

Skylten i skogen. Foto: Stefan Strömberg.

Följdfrågan borde naturligtvis vara vad USA vill göra i vårt land som förhindras av våra lagar och som måste underlättas.

”Då kommer man att märka en viss ökad militär närvaro på vissa av de här 17 platserna. Vi har redan i dag en amerikansk närvaro genom olika typer av övningar. Men dels kommer övningarna att öka, dels kommer man att se mer av amerikanska soldater och amerikansk närvaro på vissa av de här orterna.”

Min undran är hur närvaron av soldater och säkerhetsfolk från USA kan minska risken för krig i ett land som levt i fred i 200 år. Dessutom innebär det här förstås ett rejält naggande i kanten av den svenska självständigheten. För inte tror väl någon på allvar att nordamerikanska trupper kommer att rätta in sig i ledet och lyda en major från något regemente i Sverige om Ryssland hotar deras installationer…

Norge har redan tecknat ett liknande avtal med USA där det står att man inte går med på någon förhandslagring av kärnvapen. Något sådant finns inte i det dokument som Sverige nu undertecknat i Pentagon.

Nej, i allt är numera Sverige USA:s lydige undersåte och det alldeles oavsett om det handlar om våldet i Gaza, klimatpolitik i Dubai eller den accelererande militära upprustningen i norra Europa.

Jag tycker det känns som ett hån mot mig som tänkande människa, mot Sverige som land och mot mänskligheten, när jag läser om hur den moderate försvarsministern orerar om ökad säkerhet och avskräckning som vore vår enda jord spelplanen för något av alla de våldsbejakande dataspel som dagens unga växer upp med och inte en planet som hotas av förstörd natur och klimatförändringar.

Och som det inte vore nog med dumheter vurmar denne säkerhetsrisk till politiker för en ökad användning av bestyckade drönare i försvaret av Sverige och i den svenska krigföringen på andra håll. Naturligtvis ska dessa drönare också hanteras av AI på ett ännu icke definierat sätt.

Givetvis är det, som vanligt, den svenska vapenindustrin som jublar högst när vi fortsätter med det militära vansinnet. Saab Group har köpt ett AI-företag som bland annat studerar den senaste drönarutvecklingen – autonoma drönarsvärmar.

Sug på de orden en stund och fundera på vad det innebär; ”autonoma drönarsvärmar”. Jag kommer att tänka på okontrollerat dödande utan mänskligt ansvar.

I tider när all energi borde läggas på global rättvisa, fred och en natur med biologisk mångfald väljer alltså vår regering, med stöd av stora delar av oppositionen utgår jag från, att hoppa upp i knät på av en av stormakterna, bidra till ökad polarisering i världen, accelerera den militära upprustningen och strunta i smältande isar, hotade djurarter och skövlade skogar.

Är det verkligen det här vi vill? Och om det nu skulle vara så att vi inte önskar det här; varför låter vi det då ske?

***

Stefan Strömberg, författare och nu aktuell med boken ”Mellan oss skapas världen – känslor och tankar om vår enda jord” som han skrivit tillsammans med Nette Wermeld Enström

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.