Nyheter

Amazon överklagar historisk facklig omröstning

Medlemmar i Amazon Labor Union  firar efter omröstningen 1 april, Ner York, USA.

Amazon har överklagat den fackliga omröstning som nyligen vanns av facket Amazon Labor Union och kräver att den ska göras om. Amazon hävdar att arbetarna på deras lager i Staten Island utsattes för hot, något representanter för facket avfärdar.

USA | Det var i början av april som det stod klart att arbetarna vid ett Amazonlager i Staten Island i New York hade röstat ja till att gå med i det nya facket Amazon Labor Union (ALU). Med röstsiffrorna 2 654 mot 2 131 blev lagret i Staten Island det första i USA att bli fackligt anslutet. 

Men i fredags överklagade Amazon resultatet till National Labor Relations Board (NLRB) som överser fackliga omröstningar. Företaget har listat 25 punkter som man anser är överträdelser, och hänvisar bland annat till att deras anställda hotats för att gå med i facket. 

– De anställda har talat. Amazon väljer att ignorera det och ägnar sig istället åt att förhala för att undvika det ofrånkomliga – att komma till förhandlingsbordet och förhandla ett avtal, säger advokaten Eric Milner som representerar Amazon Labor Union i ett uttalande, rapporterar ABC News. 

Amazon anser att fackliga aktivister stört företagets möten med de anställda, möten som hölls för att uppmana dem att rösta nej till facket. Ett annat klagomål rör att facket ska ha delat ut cannabis till anställda, cannabis är legaliserat i New York sedan förra året för personligt bruk för personer som är över 21 år. Amazon har också framfört kritik mot hur National Labor Relations Board har hanterat det fackliga valet.

– Baserat på de bevis vi har sett hittills, som vi lägger fram i våra invändningar, anser vi att agerandet från NLRB och ALU undertryckte och påverkade omröstningen på ett olämpligt sätt, och vi anser att valet bör göras om igen så att en rättvis och bred representativ omröstning kan ske, säger Kelly Nantel, en talesperson för Amazon, i ett uttalande. 

Amazon Labor Union kritiserade i lördags Amazons agerande:

– Vi är besvikna över att Amazon försöker riva upp den demokratiska rösten av över 2 600 av sina egna arbetare, säger Cassio Mendoza som arbetar på lagret i Staten Island och som är fackligt aktiv, och fortsätter:

– Hela världen vet att arbetarna vann vårt val och vi ser fram emot att sitta ner med Amazon i maj för att förhandla ett rättvist avtal för arbetarna vid JFK 8, rapporterar The New York Times. 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.