Medier, krig och sanning

Under kalla kriget var korrespondenter i öst och väst inte bara måltavlor för den maktsfär de var stationerade att bevaka – de var även ansatta och pressade av narrativ och krav på politisk lojalitet. I väst kallades framhållandet av det egna kapitalistsystemets förträfflighet över östblockssocialismens brister emellertid inte för ”propaganda”, utan ”information”. En självbild som inte bara överlevde kalla krigets slut, den har även övervintrat i form av cementerade narrativ som ifrågasätter en av den moderna journalistikens hörnpelare: objektiviteten. Ett hundraårigt begrepp och koncept som av flera anses vara både vantolkat och missförstått.
Klas Lundström granskar Myten om objektivitet.

 

Proud Boys-ledare erkänner sammansvärjning

En av ledarna för den högerextrema gruppen Proud Boys har förklarat sig skyldig till att ha konspirerat för att hindra maktskiftet i USA genom att storma Kapitolium den 6 januari 2021. Charles Donohoe samarbetar med åklagarsidan och har erkänt att både han och andra ledare inom gruppen åtminstone två dagar före den 6 januari planerade möjligheten att storma Kapitolium.
Bella Frank skriver om Proud Boys.

 

De vill att Sverige tillåter hemaborter

Ta bort kravet om att abort måste genomföras på sjukhus, och av läkare. Det kräver RFSU, fackförbund och forskare inom obstetrik och gynekologi.

 

En mobbare utan röst kan inte skada någon

Hela Rasmus Paludan är ett fantastiskt exempel på att man inte ska ge mobbare någon uppmärksamhet. Så faller de i glömska, snabbare än Youtube kan säga ”borderline content”. En mobbare utan röst kan inte skada någon.
Hannah Lemoine skriver ledare.

 

Globala nyheter – nu viktigare än någonsin!

Vi ger dig nyheterna, reportagen, analyserna – från hela världen. Passa på att prenumerera – nu endast 49 kr/mån!

 

Välkommen till Tidningen Global!

 

Jan-Åke Eriksson

 

Kinas nya bakgård

Global Granskar | Centralasien – del 3. Kina stärker sin närvaro i Centralasien med ett nytt sidenvägsprojekt och nödlån till postsovjetiska stater. Stater styrda…