Nyheter

Proud Boys-ledare erkänner sammansvärjning

Proud Boys vid en sammankomst till stöd för Donald Trump, 14 november 2020 i Washington, USA.

En av ledarna för den högerextrema gruppen Proud Boys har förklarat sig skyldig till att ha konspirerat för att hindra maktskiftet i USA genom att storma Kapitolium den 6 januari 2021. Charles Donohoe samarbetar med åklagarsidan och har erkänt att både han och andra ledare inom gruppen åtminstone två dagar före den 6 januari planerade möjligheten att storma Kapitolium.

USA | I och med att Charles Donohoe nu väljer att samarbeta med åklagare i fallet, i utbyte mot strafflindring, kommer nytt ljus kastas över vad som planerades och av vilka inom Proud Boys ledning. Charles Donohoe har erkänt att han tillsammans med bland andra den tidigare Proud Boys-ledaren, Enrique Tarrio och andra i ledningen, hade planerat att störa den certifieringsprocess av valresultatet som genomfördes i Kapitolium den 6 januari, och han är den första bland Proud Boys ledare att samarbeta med myndigheterna i utredningen av stormningen.

– Donohoe trodde att en stormning av Kapitolium skulle uppnå gruppens mål om att stoppa regeringen från att genomföra överföringen av presidentmakten. Donohoe förstod att storma Kapitolium skulle vara olagligt, sägs i ett uttalande.

– Han accepterar ansvar för de fel han har gjort och är redo att axla konsekvenserna, säger hans försvarsadvokat Ira Knight, rapporterar Buzzfeed News.

Charles Donohoe bor i delstaten North Carolina och gick med i Proud Boys 2018. Proud Boys bildades 2016 och beskrivs av Southern Poverty Law Center som en hatgrupp och dess medlemmar ger ofta uttryck för islamofobi och antisemitism, och gruppen har för många medlemmar fungerat som en väg in i mer högerextrema grupperingar och sammanhang.

Enligt Buzzfeed News är Charles Donohoe en medlem av ”fjärde graden” vilket är den högsta möjliga. Han har erkänt att han var inblandad i planering av olika aktiviteter inför den 6 januari 2021 och att han var medlem av en ledningsgrupp inom Proud Boys som gick under namnet ”ministeriet för självförsvar”. Genom krypterade chattar kommunicerade han och andra i ledningen, inklusive Enrique Tarrio, som dock själv hade gripits kort innan den 6 januari och inte deltog personligen under stormningen.

”De vill begränsa närvaron [av demonstranter] så att de kan förneka att Trump har Folkets stöd. Vi kan inte låta dem lyckas. Den här regeringen styr FÖR Folket AV Folket…Kongressen behöver få en återintroduktion kring det faktumet” skrev Charles Donohoe i en annan chatt som riktade sig till möjliga nya medlemmar inför samlingen i Washington.

Den 6 januari 2021 var Proud Boys ledare utrustade med radioutrustning för att kommunicera sins emellan och de var bland de första att bryta sig igenom polisens avspärrningar. På en film kan Charles Donohoe ses gå uppför trappan till Kapitolium. Han ska själv inte tagit sig in byggnaden dock. Enligt polisutredningen skickade Charles Donohoe efter stormningen uppmuntrande meddelanden till andra Proud Boys-medlemmar: ”Vi stormade Kapitolium obeväpnade” ska han ha skrivit, rapporterar CNN.

Tidigare i år greps Enrique Tarrio, och flera andra ledare av Proud Boys har också åtalats för sammansvärjning i samband med stormningen av Kapitolium. Han liksom fyra andra ledare nekar till anklagelsen.

* * *

LÄS ÄVEN:
Milismedlem döms för stormningen av Kapitolium
Tidigare ledare för högerextrema Proud Boys åtalad för sammansvärjning
USA: Högerextrema siktar på långsiktig kamp

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.