Journalistmord och kartellnärvaro i gränsstad i Paraguay
Pedro Juan Caballero, en gränsstad till Brasilien i norra Paraguay, håller på att falla samman inför allmänhetens beskådan. Paraguays samtidshistoria av korruption och politiska maktkamper har vid sidan om ett växande brasilianskt inflytande förvandlat gränsstaden till en ekonomisk och social krutdurk kontrollerad av brasilianska karteller. I skottlinjen för deras hejdukar kommer såväl lokala makthavare som grävande journalister.
Läs Klas Lundströms granskning där det upptrappade dödliga våldet riktat mot grävande reportrar och självständiga kommunpolitiker i Paraguay bör speglas mot en kontext där landet i decennier har styrts av en politisk oligarki med tydliga band till organiserad brottslighet med bas i Brasilien.
Under 2022 anlände 15 000 flyktingar till Italien från Turkiet – närapå dubbelt så många som året innan. Inrikesministrarna i både Italien och Turkiet anklagar Grekland för att ha tvingat fram den nya, farliga rutten – de 67 personerna som drunknade för snart två veckor sedan kom den vägen. Hanna Strid skriver om hur många flyr via farlig rutt från Turkiet till Italien.
På ledarplats skriver Astrid Pleijel att det är lätt att fastna i ett människofokus när vi pratar klimatförändringar, både som offer och förövare. Men genom att glömma, medvetet eller omedvetet, att vi inte är ensamma här, försätter vi oss också i en situation som är direkt skadlig för alla inblandade. Det blir en ond spiral: människan skapar förändringar i klimatet, vilket leder till en förändring i tillgången till resurser för såväl människan själv som övriga arter på planeten.
Om detta och mycket mer i dagens Tidningen Global!
Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör
|