Nyheter

Georgien: Protester mot lagförslag som ”hotar pressfriheten”

Den georgiska huvudstaden Tbilisi har de senaste dagarna lamslagits av massiva protester mot två lagförslag som ”hotar pressfriheten”.

Den georgiska huvudstaden Tbilisi har de senaste dagarna lamslagits av massiva protester mot två lagförslag som gör det möjligt för myndigheter att registrera och klassa enskilda personer och potentiellt även ickestatliga organisationer och mediebolag som ”agenter under utländskt inflytande”.

GEORGIEN | För individer kan brott mot de föreslagna nya ”agent”-lagarna – som bär snarlika drag som de som redan finns i Ryssland – medföra långa fängelsestraff. För ickestatliga organisationer och medier beskärs möjligheten kraftigt för att kunna utföra ett effektivt arbete.

Högst 20 procent av deras finansiering får härröra från utländska finansiärer, något som kritiker menar är ett svepskäl för att kväsa oberoende medier i landet,  rapporterar Human Rights Watch i en kommentar.

– Lagarna har uppenbarligen som mål att begränsa kritiska grupper och viktiga medier, kringgå Georgiens internationella förpliktelser och möjligen medföra allvarliga konsekvenser för grupper och individer som arbetar för att skydda mänskliga rättigheter och rättssäkerheten, säger Hugh Williamson, chef vid Human Rights Watchs Europa- och Centralasienkontor, i ett uttalande.

President Salome Zourabichvili: ”På er sida”

De protester som på många håll har lamslagit centrala delar av Tbilisi har bemötts av våld från polisväsende, något som har kritiserats från landets president Salome Zourabichvili som tvärtemot den parlamentariska majoriteten stöder protesterna mot lagförslaget, rapporterar BBC.

– Jag står på er sida, sade Salome Zourabichvili till nyhetsbyråer i samband med ett besök i New York, rapporterar BBC.

* * *
LÄS MER
Köldknäpp slår hårt mot Tadzjikistan
HRW: Allvarliga människorättsbrott i Centralasien
Turkiet och Iran utmanar Ryssland och Kina i Centralasien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev