Nyheter

Många flyr via farlig rutt från Turkiet till Italien

Under 2022 anlände 15 000 flyktingar till Italien från Turkiet – närapå dubbelt så många som året innan, en farlig och lång rutt.

Under 2022 anlände 15 000 flyktingar till Italien från Turkiet – närapå dubbelt så många som året innan. Inrikesministrarna i både Italien och Turkiet anklagar Grekland för att ha tvingat fram den nya, farliga rutten – de 67 personerna som drunknade för snart två veckor sedan kom den vägen.

TURKIET | Turkiet är värd för nära fyra miljoner flyktingar, varav de flesta kommer från Syrien och därefter från Afghanistan. De flesta som önskar resa vidare mot EU tar sig till Grekland, antingen via landgränsen eller med båt till någon av de grekiska öarna.

Men sedan i början på 2020 har det blivit svårare för flyktingar att ta sig till Grekland från Turkiet, i och med att den grekiska kustbevakningen genomför allt fler olagliga direktavvisningar (så kallade pushbacks) till Turkiet.

Därför har antalet flyktingar som istället reser till Italien dubblerats: under 2022 kom 15 000 personer den här vägen, vilket är närapå det dubbla jämfört med 2021. Bara under den senaste veckan har 695 personer anlänt till Italien från Turkiet, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Grekland anklags för direktavvisningar

Den vägen är både längre och farligare och flyktingar tillbringar ibland nära en vecka i skrovet på ett fartyg – ofta utan tillräckligt med mat och vatten, skriver Info Migrants. Fartyget som förra helgen sjönk utanför Crotone i Italien hade gett sig av från Turkiet.

Dödssiffran från den olyckan har stigit till 67 personer, varav 16 av offren var minderåriga, enligt Reuters. Huruvida italiensk polis och kustbevakning skulle ha kunnat göra mer för att förhindra skeppsbrottet har varit ämne för offentlig debatt i Italien sedan det inträffade.

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu sade under fredagen i förra veckan att det är på grund av Greklands direktavvisningar som flyktingar väljer att resa från Turkiet till Italien.

– Varför har rutten förändrats? För att det är pushbacks i Egeiska havet. När pushbacks sker så kommer fartyg att ändra riktning och styra mot Italien, och Frontex (EU:s gränsbyrå) tittar på medan det händer, sade Süleyman Soylu enligt The Daily Sabah. Han tillade att Turkiet kämpar mot olaglig migration och att de gör allt i sin makt för att stoppa migrationen från Turkiet mot Italien.

Dyrare rutt mellan Turkiet och Italien

Soylus får medhåll från sin italienska kollega Matteo Piantedosi, som också ger Grekland skulden för den växande flyktingströmmen mellan Turkiet och Italien.

– Grekland har infört policy som hindrar [migranter] från att anlända den vägen, inklusive pushbacks som har fördömts av EU, sade den italienska inrikesministern i en intervju med den offentligt finansierade tv-kanalen RAI, rapporterar Reuters.

Enligt den turkiska kustbevakningens statistik skickade den grekiska kustbevakningen tillbaka över 18 000 flyktingar till Turkiet under 2022. Att betala flyktingsmugglare för resan till södra Italien från Turkiet är avsevärt mycket dyrare än till de grekiska öarna. Enligt överlevande efter förra helgens skeppsbrott hade de betalat upp emot 8 500 euro för en vuxen och 4 000 euro för ett barn, skriver Info Migrants.

* * *
LÄS MER
Italien fortsätter kritiserat samarbete med Libyen
Italien: Rättegång mot flyktingaktivister kantad av problem
Sociala medier viktiga för människosmugglare

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.