Nyheter

Sociala medier viktiga för människosmugglare

Sociala medier underlättar både köpandet och säljandet av tjänster för att kunna ta sig över gränsen till USA.

Sociala medier som Facebook, Twitter, Tiktok och Instagram har blivit människosmugglares nya hjälpmedel i Mexiko, Centralamerika och Dominikanska Republiken, enligt en ny studie från FN:s migrationsorganisation IOM. Samtidigt ökar antalet migranter som vill ta sig in i USA från Mexiko.

MIGRATION | – I öknen fick jag inte kontakta smugglaren för att undvika att kommunikationen spårades. När jag kom fram till staden delade jag min realtid (och platsinformation) med smugglarna och de guidade mig via meddelanden, säger en migrant på väg genom Mexiko till IOM i studien som publicerades i veckan.

Förutom att guida och hjälpa migranterna via sociala medier sprids också information om smugglarnas tjänster på olika plattformar. Smugglarna gör i olika kanaler reklam för sina tjänster genom videoklipp med bilder från framgångsrika gränskorsningar.

Sociala medier och plattformar gör det också möjligt för migranten och smugglaren att vara i kontakt med varandra under själva smugglingen och platsinformation kan således även delas i realtid. Digitaliseringen har enligt studien också gjort det enklare att betala och ta betalt.

Fler försöker ta sig till USA

IOM:s rapport kommer efter att antalet migranter som försöker ta sig till USA via den mexikanska gränsen har ökat till nivåer som inte har setts på över två decennier, vilket Tidningen Global tidigare har rapporterat om.

Enligt en rapport från Pew Research Center påträffades 206 239 migranter vid gränsen i november 2022, vilket är den senaste månaden som det finns färdig statistik från. I april 2020, då coronapandemin nyligen hade brutit ut, noterades å andra sidan rekordfå migranter vid den amerikansk-mexikanska gränsen: 16 182.

Den senaste tidens växande ström av migranter har rört om i både USA och Mexiko. The Washington Post rapporterade som första tidning i onsdags att Bidenadministrationen överväger en plan som skulle kunna möjliggöra för USA att skicka tillbaka icke-mexikanska medborgare till Mexiko.

Representanter för respektive lands regering sade dock att man ännu inte hade enats om ett avtal, och enligt CNN ska en tjänsteman ha nekat till planen.

Hundratusentals har skickats tillbaka till Mexiko

Redan i dag skickas migranter från Nicaragua, Cuba och Venezuela tillbaka till Mexiko som en del av Trump-administrationens ”Title 42”-program som infördes under covidpandemin men som har fortgått under president Joe Biden.

Den nya planen väntas dock omfatta långt fler än tidigare, skriver CNN.

Samtidigt har USA öppnat för att migranter från vissa nationaliteter, bland annat de tre ovanstående, kan ansöka om asyl på laglig väg.

Sedan ”Title 42” infördes i mars 2020 har hundratusentals migranter skickats tillbaka till Mexiko.

* * *
LÄS MER
Migranter hyser hopp om liv i USA trots skärpta regler
USA: Joe Biden skärper invandringspolitiken
Biden besöker gränsen till Mexiko – vill ha ”fred och säkerhet”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.