Nyheter

USA: Joe Biden skärper invandringspolitiken

USA:s president besökte gränsen till Mexiko för första gången under sin mandatperiod på söndagen.

USA:s president Joe Biden stänger gränsen mellan USA och Mexiko för migranter från Kuba, Haiti och Nicaragua. Samtidigt införs ett system som ger 30 000 invandrare från dessa länder möjlighet att ansöka om asyl eller tillfälligt skydd i USA via nätet. Denna regel infördes i oktober för venezuelanska flyktingar.

USA | − Vi hoppas att han hjälper oss, att han låter oss passera, för vi lider så mycket här i Mexiko. Han måste lyssna på folket på den här sidan.

Dessa ord fälldes enligt Reuters av den venezuelanske migranten Julio Marquez i söndags innan USA:s president Joe Biden ankom till gränsen mellan Mexiko och USA. Men förgäves:

– Dyk inte bara upp vid gränsen, sade Joe Biden i ett budskap till migranter från de fyra länderna, rapporterar Reuters.

I ett tal torsdagskväll svensk tid meddelade Joe Biden att det kontroversiella undantaget i USA:s gränspolitik, kallat ”Title 42” inte bara ska behållas, det kommer dessutom att utvidgas. Trump-administrationen använde Title 42 för att snabbt kunna utvisa migranter, med hänvisning till coronapandemin.

Ekonomisk sponsor eller asyl

Om migranter från Venezuela, Kuba, Haiti och Nicaragua försöker ta sig över gränsen illegalt kommer de att förlora möjligheten till två inresemöjligheter till USA.

Det ena alternativet, som ger migranten tillfälligt skydd, kräver att denne har en ekonomisk sponsor som bor lagligt i USA . Den person som ska hjälpa migranten ansöker om att bli antagen som sponsor med hjälp av ett formulär på nätet. Om ansökan godkänns kan migranten fortsätta processen från det land där hen befinner sig.

Genom denna metod kan 30 000 medborgare från de fyra länderna komma in i USA varje månad. Det är dock inte känt hur kvoten kommer att fördelas. Och de måste själva betala för flygbiljetten.

Det andra alternativet är att ansöka om asyl vid gränsen. Denna möjlighet kan dock bara användas av personer som reste in i Mexiko före den 5 januari. De som har anlänt senare måste ansöka om ett möte vid gränsen genom en tjänst på nätet som kommer att införas denna vecka.
För att kunna boka ett möte måste de dock kunna bevisa att de är i livsfara i deras ursprungsland. Med andra ord, att de uppfyller kraven för asyl.

”Kvarleva av Trumps rasistiska agenda”

Det tudelade systemet ska å ena sidan blidka republikaner som har angripit Biden för de rekordmånga migranter som korsar gränsen mellan USA och Mexiko – bara i november försökte 82 000 personer från de fyra länderna personer ta sig till USA

Samtidigt ska systemet lugna demokrater och invandringsförespråkare som anser att Title 42 gör det omöjligt för migranter att utöva sin rätt att ansöka om asyl.

− Den nya processen kommer inte att fixa hela vårt invandringssystem men den är ordnad, säker och human, sade Biden i torsdags.

Demokratiska senatorer, bland annat Bob Menéndez, kritiserar systemet som han kallar ”en katastrofal och omänsklig kvarleva av Trumpadministrationens rasistiska invandringsagenda

Om migration på toppmöte

Och medan gränsen stängs i norra Mexiko, fortsätter migranter att strömma in i landet i söder

Joe Biden befinner sig just nu i Mexico City där han ska träffa Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Migrationen är en av toppmötets viktigaste punkter.

Dessutom kommer ledarna att diskutera drogsmuggling, handel och klimatfrågor.
* * *
LÄS MER
Biden besöker gränsen till Mexiko – vill ha ”fred och säkerhet”
Haitiska migranter döda i Karibien – försökte nå USA
Få nicaraguaner får asyl i Sverige

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.