Nyheter

USA: Joe Biden skärper invandringspolitiken

USA:s president besökte gränsen till Mexiko för första gången under sin mandatperiod på söndagen.

USA:s president Joe Biden stänger gränsen mellan USA och Mexiko för migranter från Kuba, Haiti och Nicaragua. Samtidigt införs ett system som ger 30 000 invandrare från dessa länder möjlighet att ansöka om asyl eller tillfälligt skydd i USA via nätet. Denna regel infördes i oktober för venezuelanska flyktingar.

USA | − Vi hoppas att han hjälper oss, att han låter oss passera, för vi lider så mycket här i Mexiko. Han måste lyssna på folket på den här sidan.

Dessa ord fälldes enligt Reuters av den venezuelanske migranten Julio Marquez i söndags innan USA:s president Joe Biden ankom till gränsen mellan Mexiko och USA. Men förgäves:

– Dyk inte bara upp vid gränsen, sade Joe Biden i ett budskap till migranter från de fyra länderna, rapporterar Reuters.

I ett tal torsdagskväll svensk tid meddelade Joe Biden att det kontroversiella undantaget i USA:s gränspolitik, kallat ”Title 42” inte bara ska behållas, det kommer dessutom att utvidgas. Trump-administrationen använde Title 42 för att snabbt kunna utvisa migranter, med hänvisning till coronapandemin.

Ekonomisk sponsor eller asyl

Om migranter från Venezuela, Kuba, Haiti och Nicaragua försöker ta sig över gränsen illegalt kommer de att förlora möjligheten till två inresemöjligheter till USA.

Det ena alternativet, som ger migranten tillfälligt skydd, kräver att denne har en ekonomisk sponsor som bor lagligt i USA . Den person som ska hjälpa migranten ansöker om att bli antagen som sponsor med hjälp av ett formulär på nätet. Om ansökan godkänns kan migranten fortsätta processen från det land där hen befinner sig.

Genom denna metod kan 30 000 medborgare från de fyra länderna komma in i USA varje månad. Det är dock inte känt hur kvoten kommer att fördelas. Och de måste själva betala för flygbiljetten.

Det andra alternativet är att ansöka om asyl vid gränsen. Denna möjlighet kan dock bara användas av personer som reste in i Mexiko före den 5 januari. De som har anlänt senare måste ansöka om ett möte vid gränsen genom en tjänst på nätet som kommer att införas denna vecka.
För att kunna boka ett möte måste de dock kunna bevisa att de är i livsfara i deras ursprungsland. Med andra ord, att de uppfyller kraven för asyl.

”Kvarleva av Trumps rasistiska agenda”

Det tudelade systemet ska å ena sidan blidka republikaner som har angripit Biden för de rekordmånga migranter som korsar gränsen mellan USA och Mexiko – bara i november försökte 82 000 personer från de fyra länderna personer ta sig till USA

Samtidigt ska systemet lugna demokrater och invandringsförespråkare som anser att Title 42 gör det omöjligt för migranter att utöva sin rätt att ansöka om asyl.

− Den nya processen kommer inte att fixa hela vårt invandringssystem men den är ordnad, säker och human, sade Biden i torsdags.

Demokratiska senatorer, bland annat Bob Menéndez, kritiserar systemet som han kallar ”en katastrofal och omänsklig kvarleva av Trumpadministrationens rasistiska invandringsagenda

Om migration på toppmöte

Och medan gränsen stängs i norra Mexiko, fortsätter migranter att strömma in i landet i söder

Joe Biden befinner sig just nu i Mexico City där han ska träffa Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Migrationen är en av toppmötets viktigaste punkter.

Dessutom kommer ledarna att diskutera drogsmuggling, handel och klimatfrågor.
* * *
LÄS MER
Biden besöker gränsen till Mexiko – vill ha ”fred och säkerhet”
Haitiska migranter döda i Karibien – försökte nå USA
Få nicaraguaner får asyl i Sverige

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev