Nyheter

Haitiska migranter döda i Karibien – försökte nå USA

Tillvaron i Haiti blir alltmer desperat för många – varav alltfler tar till flykten via havet.

Den politiska situationen i Haiti, och det utbredda och alltjämt eskalerande våldet till stor del kontrollerat av organiserade kriminella grupper, har lett till en exodus av migranter som försöker fly den karibiska nationen för ett annan tillvaro annorstädes. Många faller på vägen till drömmen om det nya livet.

HAITI/USA | För många desperata haitier är den tänkta destinationen USA och färdmedlet i många fall fallfärdiga båtar.

Enligt Reuters har 25 haitiska migranter räddats undan drunkning utanför Bahamas kust, samtidigt som minst 17 rapporteras ha omkommit. Bland de drunknade fanns en nyfödd bebis. Och alltjämt saknas människor, uppger den bahamanska poliskommissarien Clayton Fernander till nyhetsbyrån Reuters.

Båten de färdades på kapsejsade och varken tillräckligt med livvästar eller livbåtar fanns tillhands för migranterna som red över det karibiska havet i händerna på människosmugglare.

Haitis politiska situation – i mångt och mycket bottnat i mordet på presidenten Jovenel Moïse i juli förra året – har fått många politiska bedömare att befara att det politiskt motiverade våldet och den haitiska oligarkins närhet till organiserad brottslighet kommer kasta den utmärglade önationen in i ett bråddjupt mörker. 

– Varje dag är en kamp endast för att överleva, berättar Hector Duval, en rörmokare som livnär sig som motorcykeltaxiförare, för PBS News Hour

* * *
LÄS ÄVEN:
Ett tidlöst skott i Karibien
USA:s dubbelspel i Haiti uppdagas
Haiti – ”de amerikanska kontinenternas Somalia”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.