Nyheter

Biden besöker gränsen till Mexiko – vill ha ”fred och säkerhet”

USA:s president Joe Biden ska på söndag besöka gränsen mellan Mexiko och USA.

USA:s president Joe Biden ska på söndag besöka gränsen mellan Mexiko och USA. Detta sker samtidigt som USA fortsätter att brottas med en migrantkris och ett ”trasigt” invandringssystem. I centrum är diskussionen om det kontroversiella undantaget i USA:s gränspolitik, kallat ”Title 42”.

USA | Den tidigare presidenten Donald Trump införde Title 42 våren 2020, sedan dess har undantaget hindrat hundratusentals migranter från att ta sig in i landet och lett till att 2,5 miljoner människor som har befunnit sig i USA har utvisats.

Sedan Joe Biden blev president har han lovat att införa en mer human strategi för invandring än sin föregångare och har försökt upphäva undantaget, utan resultat. Title 42 skulle ha löpt ut den 21 december 2022, men förlängdes temporärt av USA:s högsta domstol sedan 19 republikanska delstater hade krävt att inreserestriktionerna ska behållas.

Vita huset har klargjort att det kommer att följa domstolens beslut men sagt att man förbereder sig på att ”hantera gränsen på ett säkert, ordnat och humant sätt när Title 42 slutligen avskaffas”.

Infördes av folkhälsoskäl – används för utvisning

Enligt pressekreteraren för Vita huset, Karine Jean-Pierre, är undantaget ”en åtgärd för folkhälsa, inte en åtgärd för kontroll av invandring, och bör inte förlängas på obestämd tid”, rapporterar El País.

Title 42 är en klausul i lagen om folkhälsovård från 1944 som ”gör det möjligt för regeringen att förhindra inresa av personer under vissa nödsituationer inom folkhälsan”.

Denna klausul, som sällan har tillämpats, använde Trump-administrationen för att snabbt kunna utvisa migranter, med hänvisning till risken för att coronaviruset kunde spridas.

Rekordhögt antal migranter

Då var gränserna runt om i världen stängda. I dag, nästan tre år senare, är pandemin någorlunda under kontroll, men undantaget kvarstår samtidigt som antalet migranter, som försöker ta sig till USA, är högre än någonsin. 

Förra året avvisade USA:s tull- och gränsbevakning (CBP) 2,76 miljoner papperslösa migranter vid gränsen. Det rekordhöga talet omfattar både utvisningar och gripanden. De flesta kom från Nicaragua, Kuba och Venezuela.

Ett ”trasigt” invandringssystem

Inför Joe Bidens resa till gränsen mellan Mexiko och USA på söndag sade Alejandro Mayorkas, sekreterare för inrikes säkerhet, att antalet migranter vid gränsen mellan USA och Mexiko ”belastar vårt system”. Men han betonade att systemet är ”trasigt”, rapporterar CNN.

−Vi verkar bara inte kunna enas om lösningen, och en lösning borde ha kommit för länge, länge sedan.

Joe Biden sade till reportrar att han önskar ”fred och säkerhet vid gränsen” som han besöker för första gången sedan han tillträdde som president, rapporterar Reuters.

Besöket kommer att ske i samband med ett möte mellan Biden och ledarna för Mexiko och Kanada i Mexico City. Detaljer om besöket ska ännu bekräftas av Biden-administrationen.

* * *
LÄS MER
Haitiska migranter döda i Karibien – försökte nå USA
Få nicaraguaner får asyl i Sverige
Brittisk Rwandaplan för asylsökande överklagas

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.