Nyheter

Brittisk Rwandaplan för asylsökande överklagas

Demonstranter protesterade utanför rätten i fredags.

En brittisk domstol beslutade på fredagen att regeringens planer på att flyga asylsökande till Rwanda kan genomföras och ett första flyg är planerat till tisdag. Men asylrättsförsvarare säger att de kommer att överklaga fallet i landets näst högsta rättsinstans på måndag, rapporterar BBC. Protester mot planerna kommer också att hållas under söndagen och måndagen.

STORBRITANNIEN | Flera organisationer och fackföreningar – bland andra Care 4 Calais, the Public and Commercial Services Union (PCS) och Detention Action – hade försökt att få ett domstolsbeslut mot flygningen på tisdag då de menar att politiken bryter mot internationell rätt.

Domaren Jonathan Swift gav istället grönt ljus och argumenterade att det finns ett betydande intresse för allmänheten att inrikesminister Priti Patels politik om att föra över asylsökande och migranter som har tagit sig till Storbritannien utan papper till Rwanda.

Domaren menade också att han inte sett bevis på att asylsökare kommer att bli illa behandlade i Rwanda, enligt BBC som också rapporterar att domen kommer att överklagas till Court of Appeal på måndag. Dessutom kommer flera protester att hållas på de kommande dagarna, dels utanför ett förvar, dels utanför inrikesministeriet på måndagseftermiddagen, enligt Big Issue.

”Motbjudande”

Planen på att tvinga asylsökande som tar sig till Storbritannien utan papper till Rwanda för asylprocessen har kritiserats hårt av människorättsorganisationer, FN och enligt uppgifter i brittisk media även av Prins Charles. Tidningarna hänvisar till källor enligt vilken prinsen i privata samtal kallat planen ”motbjudande” samt att han ska vara ”besviken” över den. Den som beviljas asyl ska få rätt att stanna i Rwanda, men får alltså ändå inte möjlighet att bosätta sig i Storbritannien. Däremot erbjuds de tillgång till stöd och utbildning under en femårsperiod.

Omkring 130 personer ska ha fått information om att de kan flygas över till Rwanda redan på tisdag. En av de som riskerar detta är ett tidigare polisbefäl från Iran. Han dömdes till fem års fängelse i en iransk militärdomstol efter att ha vägrat skjuta på demonstranter i samband med regeringskritiska protester 2019, rapporterar BBC. Han flydde först till Turkiet och anlände till Storbritannien via en båt i maj. Om han tvingas till Rwanda är han orolig att han kan dödas av iranska agenter.

– Min familj har betalat ett högt pris och detta beslut betyder att allt de gick igenom var förgäves, sade han på fredagen i en intervju med BBC från Brook House-förvaret och fortsatte:

– De har pressat min familj så att jag ska återvända för att de ska kunna gripa mig.

”Oförenligt” med flyktingkonventionen

Inrikesminister Priti Patel har försvarat sina planer genom att hänvisa till att detta ska få bukt med flyktingsmugglare som kräver stora pengar för att forsla migranter och asylsökande i små båtar från Frankrike över den Engelska kanalen till brittisk mark. Den brittiske konservative parlamentsledamoten Peter Bone som tidigare var ordförande för en partiöverskridande grupp mot människosmuggling menar att planen kan bli framgångsrik.

– Om du gör det till en verklighet att folk kommer att hamna i Rwanda och inte i Storbritannien så kommer folk inte besluta att lämna Frankrike, kommer inte att betala 10 000 pund – därför kommer det inte finnas en efterfrågan så de [människosmugglarna] kommer att försvinna, säger han till BBC Radio 4.

Det var den 14 april i år som de brittiska och rwandiska regeringarna offentliggjorde samarbetet Migration and Economic Development Partnership där överföringen av asylsökande från Storbritannien till Rwanda för att där få sina asylsökningar behandlade blev klart.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR når inte avtalet upp till de krav som ställs för att en överföring av asylsökare ska anses legal. UNCHR skriver i ett uttalade i onsdags att avtalet mellan länderna ”söker att ändra ansvar och saknar nödvändiga garantier” och att det är ”oförenligt” med skrivningen och intentionen i FN:s flyktingkonvention.

* * *
LÄS ÄVEN
Danmark vill skicka asylsökande till Rwanda
Migranter skickas till Rwanda i juni
Kritik mot förslag om asylsökande till Rwanda

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.