Nyheter

Italien: Rättegång mot flyktingaktivister kantad av problem

I nästa vecka väntas en italiensk domstol meddela om Italien kan stå som målsägande mot frivilligorganisationen bakom räddningsfartyget Iuventas som fram till 2017 hade räddat 14 000 människors liv på Medelhavet.

I nästa vecka väntas en italiensk domstol meddela om Italien kan stå som målsägande mot frivilligorganisationen bakom räddningsfartyget Iuventas. Innan fartyget beslagtogs 2017 räddade organisationen Jugend Rettet 14 000 liv i Medelhavet. Rättegången mot besättningen har varit kantad av problem, bland annat vad gäller översättning och tolkhjälp.

ITALIEN | Rättegången mot Iuventas besättning har skjutits upp flera gånger och hela processen har kantats av stora problem. Förundersökningen är över 28 000 sidor lång men finns bara tillgänglig på italienska – ett språk de anklagade inte talar.

– Domaren förvägrar oss vår rätt till att försvara oss – och att förstå de anklagelser som riktas mot oss – så att vi kan delta aktivt och få en rättvis rättegång. Det här händer i ett fall som har fått mycket uppmärksamhet, så det är lätt att föreställa sig de fruktansvärda konsekvenserna för människor på flykt [som anklagas för brott], säger Kathrin Schmidt i ett pressmeddelande.

Fartyget Iuventa konfiskerades 2017
Fartyget Iuventa konfiskerades 2017. Här ses ett annat livräddande fartyg som drivs av den tyska organisationen SOS Humanitarian i närheten av Sicilien i Italien i november 2022. Foto: AP Photo/Salvatore Cavalli

Domstol meddelar beslut nästa vecka

Den italienska regeringen, ledd av högerextrema Giorgia Meloni, menade i december att Italien har tagit skada av Iuventas livräddande aktiviteter och den italienska regeringen lämnade in en stämningsansökan för att själva stå som målsägande i fallet.

Den 10 februari hölls den – enligt ett pressmeddelande från Iuventa – mest intensiva och längsta förhandlingen hittills i domstolen i Trapani på Sicilien. Då avhandlades huruvida Italiens inrikesministerium och premiärministerns kontor kan gå in som målsägande i fallet och stämma Iuventa för de skador man hävdar har åsamkats Italien. Problemen med översättningarna av förundersökningen och tolkhjälpen avhandlades också i förra veckan. Domstolen ska meddela sitt beslut den 25 februari.

Iuventa-besättningens försvarsadvokater har protesterat mot den italienska regeringens önskan om att bli målsägande i fallet. Italiens stämningsansökan är enligt advokaterna full med felaktigheter – både gällande formalia och innehåll – och advokaterna menar att den därmed borde anses ogiltig.

Migranter stiger av det norskflaggade räddningsfartyget Geo Barents på Sicilien i oktober 2022
Migranter stiger av det norskflaggade räddningsfartyget Geo Barents på Sicilien i oktober 2022. Foto: AP Photo/Massimno Di Nonno

Iuventa räddade livet på 14 000 människor

Med fartyget Iuventa räddade den tyska organisationen Jugend Rettet livet på mer än 14 000 flyktingar i Medelhavet. Den 1 augusti 2017 beordrade italienska myndigheter Iuventa i hamn och konfiskerade fartyget – som sedan dess har legat stilla i Trapani, Sicilien. Besättningen anklagades senare för brott som kan ge 20 års fängelse – bland annat för att ha ”möjliggjort och bidragit till olaglig migration”.

– Europa har förklarat krig mot dem med ”fel” pass, sade Kathrin Schmidt, som är en av de anklagade, till tidningen Syre i november i fjol. Hon menade vidare att hon ser det som högst osannolikt att de kommer att dömas för något i slutändan. Hon beskrev också förundersökningen och anklagelserna mot dem som ett dåligt skämt.

Rättegången mot Iuventas besättning är inte en isolerad händelse utan en del i en större trend där flyktingar och flyktingaktivister kriminaliseras runt om i Europa.

Det finns flera liknande fall: i Grekland står 24 människorättsförsvarare också anklagade för grova brott som kan leda till långa fängelsestraff. De mest namnkunniga av dem är Sara Mardini, syster till Yusra Mardini som simmade i flyktinglaget i OS 2016, och Sean Binder. Nyligen släpptes anklagelserna om spionage mot de 24 anklagade – men övriga brottsanklagelser ligger kvar.

* * *
LÄS MER
EU ger ytterligare en båt till Libyens kustbevakning
Italien fortsätter kritiserat samarbete med Libyen
Migranter hyser hopp om liv i USA trots skärpta regler

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.