Nyheter

EU ger ytterligare en båt till Libyens kustbevakning

Tidigare i veckan lämnade EU:s kommissionär med ansvar för utvidgning och grannskapspolitik över ännu en båt till den libyska kustbevakningen.

Tidigare i veckan lämnade Olivér Várhelyi, EU:s kommissionär med ansvar för utvidgning och grannskapspolitik, över ännu en båt till den libyska kustbevakningen. Denna båt kommer – precis som flera andra båtar som EU tidigare har utrustat Libyen med – att användas för att patrullera i Medelhavet och leta efter flyktingbåtar.

EU/LIBYEN | Överlämningen av en ny båt sker trots upprepade rapporter om sexuellt våld, tortyr och andra kränkningar av migranters rättigheter. På Twitter skriver Olivér Várhelyi i samband med överlämnandet att EU fram till 2024 investerar 800 miljoner euro för att möta de ”nya utmaningarna” i regionen och att målet är att ”effektivt bekämpa olaglig migration”.

Human Rights Watch menar att överlämnandet av ännu ett fartyg gör EU än mer medskyldiga till övergreppen mot migranter i Libyen. Åsikten delas av flera andra människorättsorganisationer. Totalt ska EU utrusta Libyen med fem nya båtar de kommande åren.

Kritiseras av Amnesty, Human Rights Wach

EU:s gränsbyrå Frontex bidrar aktivt till att migranter som har lämnat den nordafrikanska kusten i människosmugglares ofta sjöodugliga båtar skickas tillbaka.

Human Rights Watch har tidigare fördömt Frontex drönare och luftburna övervakning i rapporten EU: Frontex Complicit in Abuse in Libya – Aerial Surveillance Is Enabling Interceptions, Return of Migrants to Harm.

Både Human Rights Watch och Amnesty International menar att EU omedelbart måste återuppta livräddande insatser i Medelhavet och sluta bidra till att migranter skickas tillbaka till vad de beskriver som en inhuma situation i Libyen.

År 2022 stoppades över 24 684 människor av den libyska kustbevakningen, enligt FN:s migrationsorganisation IOM.

* * *
LÄS MER
Italien fortsätter kritiserat samarbete med Libyen
Brittisk Rwandaplan för asylsökande överklagas
Danmark vill skicka asylsökande till Rwanda

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.