Konflikten i Afghanistan kan i år gå om Syrienkriget som världens blodigaste konflikt.
IS förflyttning mot Afghanistan, talibanernas förändrade strategi, USA:s ökade närvaro och att Syrienkriget gått in i sitt slutskede tros vara några av orsakerna.
Ända sedan Nato-trupperna officiellt lämnade Afghanistan 2014 har våldsspiralen i landet snurrat allt snabbare i takt med att regeringen tappat kontrollen. Talibanerna, som vill ta över makten, har intensifierat sin verksamhet. Samtidigt har kompetensen hos regeringens styrkor ökat och det blir svårare att strida mot dem, förklarar Helene Lackenbauer, Afghanistanexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
– Talibanerna har också ändrat sin taktik och fokuserar på städer och attacker mot civila i tätbefolkade områden, säger hon.
Det utgör grunden till att antalet döda i Afghanistan – såväl civila som stridande – i år beräknas överstiga antalet döda i Syrienkriget.
Ökning under sommaren
De första fem månaderna i år omkom 8 400 personer i konflikten i Afghanistan. Det är något fler än motsvarande månader 2017, enligt siffror från den internationellt ansedda konfliktdatabasen UCDP vid Uppsala universitet.
– Det tyder på att våldet inte minskar i Afghanistan, snarare tvärtom. Vi vet att siffrorna alltid går upp under sommaren, så det är troligt att Afghanistan går om Syrien i år, säger Therese Pettersson, forskningssamordnare för konfliktdatabasen.
Enligt FN har fler civila dödats i Afghanistan under första halvåret 2018 än under någon tidigare jämförbar period.
För Syrien är siffrorna fortfarande osäkra. UCDP granskar noggrant alla uppgifter innan de förs in i databasen och släpar därför efter något, men uppskattar att drygt 12 000 personer dödats i Syrien till och med augusti månad i år.
Valår påverkar
2018 är ett valår i Afghanistan och talibanernas ökade verksamhet handlar också om att visa musklerna inför de fredsförhandlingar som är viktiga för regeringen, säger Helene Lackenbauer på FOI. Sedan Donald Trump tillträdde som president i USA har landet också återigen skickat soldater till Afghanistan, vilket påverkat läget.
Extremistgruppen IS ökande närvaro i Afghanistan driver också på våldet i landet. IS strider både mot regeringen och talibanerna och även om gruppen fortfarande är liten utför den spektakulära dåd mot moskéer och andra platser där många människor samlas.
– Det finns indikationer på att när IS nu är slagna i Syrien blir till exempel Afghanistan en av deras nya fronter, säger Lackenbauer.
– Situationen försämras ständigt, och det är väldigt oroande.