Startsida - Nyheter

Nyheter

Brasilien drar tillbaka COP25-värdskap

Brasilien kommer inte längre att stå värd för 2019 års klimattoppmöte COP25. Anledningen: budgetrestriktioner. Kritiker köper inte argumentet utan ser beslutet som ett led i den tillträdande regeringens motvilja till ambitiös och aktiv miljö- och klimatpolitik.

BRASILIEN Sydamerikas största nation vill inte längre agera värd för nästa FN-klimattoppmöte, COP25. Det meddelar landets utrikesdepartement i ett pressutlåtande:

”Med anledning av rådande finans- och budgetrestriktioner och den pågående förändringsprocessen av den valda administrationen känner sig den brasilianska regeringen nödgad att dra tillbaka erbjudandet om att stå värd för COP25.”

Beslutet faller bara dagarna före årets klimattoppmöte (COP24) i polska Katowice, en gruvstad som huserar en av Europas starkaste kollobbyer. Kultursidor världen över fylls inför COP24 av dystra förutsägelser och dragna slutsatser om ännu en försummad möjlighet att axla klimatutmaningarna.

År 2018 – varmast någonsin

Världsmeteorologiorganisationen WMO konstaterar i en ny rapport, även den publicerad kort före klimattoppmötets invigningsceremoni, att 2018 ser ut att gå till historien som det varmaste året som någonsin uppmätts.

I de norra hemisfärerna har orkanerna blivit fler än tidigare genomsnitt, temperaturer och skogsbränder slår också rekord på bekostnad av felslagna eller helt utraderade skördar.

”Vi är inte på rätt väg för att klara klimatmålen och bromsa den globala uppvärmningen”, skriver WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas i ett pressmeddelande i samband med rapportens publicering.

Schackbrädan står redo

Sällan har pjäserna varit så tydligt utplacerade som inför COP24, men det är ändå oklart hur de kommer att förflytta sig över schackbordet – särskilt kungapjäserna. Donald Trump förväntas vilja lämna klimattoppmötet bakom sig utan löften om att kraftigt öka USA:s klimatambitioner och äntra sitt tredje år som president i en alltmer oviss inrikespolitisk terräng. Detsamma gäller Kina, Indien och Ryssland med sina nygamla bondepjäser Polen och Ungern.

Brasilien är en annan viktig pjäs i klimatpolitiska sammanhang och att landet nu ser en högerpopulistisk klimatförnekare beträda presidentposten den 1 januari 2019 må möjligen glädja kortsiktiga företagare och internettroll, men innebär en svidande käftsmäll för majoriteten och Amazonas regnskog som kan innebära yrsel för lång tid framöver

Kanske rentav bestående och livshotande skador.

”Klimatskrämselpåverkan”

Den brasilianska miljögruppen Observatorio da Clima menar att beslutet att inte stå värd för nästa klimattoppmöte främst bottnar i regeringsskiftets ändrade miljö- och klimatpolitik. Som ny utrikesminister har den nyvalde presidenten Jair Bolsonaro valt toppdiplomaten Ernesto Araujo som dock inte använde sina mest diplomatiska färdigheter när han kritiserade både medier och miljöorganisationer för ”skrämselklimatpåverkan” i en artikel i Gazeta do Povo.

Huruvida Bolsonaro kommer göra allvar av sina hot att dra ut Brasilien ur Parisavtalet återstår att se, men för Observatorio da Clima innebär de kommande åren en mödosam vandring för såväl miljökämpar som demokratiförespråkare i Brasilien.

”Det är varken den första eller sista dåliga nyheten från Jair Bolsonaro på klimatfronten”, skriver miljögruppen på sin hemsida.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.