Nyheter

Putin och Xi gnuggar händer efter G7-osämjan

Kinas och Rysslands ledare skryter om utökat säkerhetssamarbete vid sitt gemensamma toppmöte – där de visar enad front i kontrast till det stormiga G7-mötet i Kanada.

KINA Saker händer, konstaterar Rysslands president Vladimir Putin om G7-mötet.

– En måste hantera detta på ett lugnt sätt och utan någon som helst ironi, säger Putin, enligt AFP, vid en presskonferens i kinesiska Qingdao.

Där har han och den kinesiske presidenten Xi Jinping hållit möte med Shanghai Cooperation Organisation (SCO), en regional säkerhetspolitisk organisation i Asien.

Xi gav ett varmt välkomnade till Pakistan och Indien, som för första gången deltar vid ett av organisationens möten sedan länderna blev medlemmar i fjol.

– Nykomlingarna gör SCO ännu starkare, fyllde Putin i.

Varnar för protektionism

Med i sammanslutningen, som kom till 2001, finns även de centralasiatiska forna Sovjetrepublikerna Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan. Även Irans president Hassan Rohani, vars land söker medlemskap och för närvarande har observatörsstatus, har deltagit vid mötet.

I en illa dold markering mot USA betonade Kinas president vikten av globalt samarbete och varnade för handelsprotektionism.

– Vi bör rata Kalla kriget-mentaliteten och konfrontation mellan block, och motsätta oss försök att eftersträva total säkerhet för enskilda på bekostnad av andra, för att i stället uppnå säkerhet för alla, tillade Xi.

Kina och USA har inte lyckats komma någon vart i förhandlingar för att undvika ett fullskaligt handelskrig, sedan de hotat varandra med ökade tullar.

Bråkigt under ytan

Inga sura miner visades upp mellan SCO:s medlemsländer under deras två dagar långa möte, trots att flera olösta dispyter bubblar under ytan. Indien är till exempel rejält irriterat över att Kinas massiva infrastrukturprojekt i regionen delvis genomförs på omtvistat territorium i Pakistan, Indiens ärkefiende.

Enigheten utåt står i bjärt kontrast till hur G7-gruppens helgmöte i Kanada slutade. De sju ekonomiska stormakterna – Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA – tycktes först ha nått ett gemensamt uttalande.

Men bara timmar senare sabbade USA:s president Donald Trump stämningen genom ett Twitterinlägg, där han gick till attack mot sin kanadensiske kollega Justin Trudeau och plötsligt meddelade att han drar tillbaka sitt stöd för kommunikén.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.