Tobaksodlaren Amos Chandiringa i byn Nemaire i nordöstra Zimbabwe vattnar sina plantor för hand. Det är ett tidskrävande och uttröttande arbete som skulle kunna förenklas med hjälp av solenergi. ZIMBABWE – Jag bor nära en damm så jag har tillgång till vatten men jag kan inte utnyttja det till mycket eftersom jag inte har råd […]
Tobaksodlaren Amos Chandiringa i byn Nemaire i nordöstra Zimbabwe vattnar sina plantor för hand. Det är ett tidskrävande och uttröttande arbete som skulle kunna förenklas med hjälp av solenergi.
ZIMBABWE – Jag bor nära en damm så jag har tillgång till vatten men jag kan inte utnyttja det till mycket eftersom jag inte har råd att installera en vattenpump som drivs av el eller diesel, säger han till IPS.
Men snart kanske han kommer att kunna utnyttja solen för att driva en generator. Om småbönder får mer kunskap om solenergi, och möjlighet att investera i soldrivna pumpar, så kan det revolutionera deras liv, menar experter, biståndsorganisationer och politiker.
– Bönderna här odlar främst tobak. Om de började utnyttja solel skulle de kunna förlänga sin odlingssäsong och öka sina inkomster, säger den lokale politikern Sam Maungwe.Chiedza Mazaiwana, som leder kampanjen Kraft till alla vid organisationen Practical Action Zimbabwe, säger att medvetenheten om förnyelsebara energilösningar är låg i landet.
– Brist på kunskap och information är ett stort hinder för utvecklingen av solenergimarknaden. De flesta potentiella kunder på landsbygden känner inte till de senaste framstegen som gjorts med sol-teknologi. Att det har blivit billigare, och att det finns finansieringsmodeller som skulle göra det möjligt för dem att investera, säger hon.
Tidigare har också undermålig utrustning sålts och installeras vilket har gjort att förtroendet för solenergi är relativt lågt på landsbygden.
Därför arrangerar nu solenergiföretag, biståndsorganisationer och myndigheter mässor och fältbesök runt om i landet för att sprida kunskap. Man använder också sociala medier och värvar ansedda lokala ledare, som lärare och präster, i kampanjen. Det senaste har varit framgångsrikt i Östafrika.
Isaac Nyakusendwa, ordförande för en grupp solenergiföretag, berättar om en modell de tagit fram för att fler småbönder ska kunna ställa om. Bönderna kan betala en mindre engångssumma och därefter göra avbetalningar månadsvis.
Tony Zibani på Practical Action säger att solenergi kan betyda mycket för kvinnorna på landsbygden eftersom arbetet i hemmen skulle underlättas kraftigt om de hade el. Över 60 procent av landets befolkning sakar tillgång till el. De eldar med ved eller kol, och använder fotogen i köken. Förutom att det är arbetskrävande är dessa bränslen inte hållbara och dyra för hushållen.