På senare år har ett stort antal haitier begett sig till Chile på jakt efter arbeten. Men nu har Chiles nya högerregering infört striktare regler som anses vara särskilt inriktade på att minska invandringen från Haiti. CHILE Enligt officiella siffror bor det närmare 120 000 haitier i Chile, varav de flesta arbetar inom låglönesektorn. Haitierna utgör […]
På senare år har ett stort antal haitier begett sig till Chile på jakt efter arbeten. Men nu har Chiles nya högerregering infört striktare regler som anses vara särskilt inriktade på att minska invandringen från Haiti.
CHILE Enligt officiella siffror bor det närmare 120 000 haitier i Chile, varav de flesta arbetar inom låglönesektorn. Haitierna utgör den första stora gruppen med afrikanskt ursprung som har flyttat till landet och de allra flesta har anlänt under de senaste fyra åren.
Haitierna kom till Chile med turistvisum och har sedan valt att stanna för att bygga upp ett nytt liv i landet, vars snabba ekonomiska tillväxt under de senaste fem åren har lockat många migranter från olika delar av Latinamerika.
I april meddelade dock president Sebastián Piñera högerregering, som kom till makten i mars, att man slopade den regel som tidigare gjort det möjligt för personer som anlänt med turistvisum att få stanna i landet om de lyckats skaffa ett arbete. Regeln har också inneburit att migranternas familjer fått möjlighet att komma till Chile.
Regeringen vill minska invandringen överlag till Chile, ett land där runt 1 miljon av de 17,7 miljoner invånarna kommer från ett annat land, och i synnerhet invandringen från Haiti. Men åtgärderna har mött kritik från både analytiker och aktivister som menar att de är diskriminerande mot haitierna.
De nya reglerna innebär att haitier för att kunna resa till Chile först måste ansöka om ett turistvisum i Port-au-Prince. Detta visum gäller i 30 dagar, och kan som mest utökas till 90 dagar – men går sedan inte att förlänga till ett mer långvarigt visum.
Detta samtidigt som personer från Venezuela, ett annat land i kris som många överger för att flytta till Chile, ges möjlighet att få ett visum som är giltigt i upp till ett års tid.
De haitier som anlände till Chile innan de nya reglerna började gälla har dock fått möjlighet att förlänga sina visum.
Erik Lundi, 37, kom till Chile från Haiti för sex år sedan och han menar att det är bra att de som bott i landet länge ges möjlighet att stanna kvar. Men han är kritisk mot införandet av de nya hårdare reglerna.
– De nya turistvisumen är diskriminerande. Det är bara haitier som endast får 30-dagarsvisum. Det borde vara samma regler för alla, säger han till IPS.
Människorättsaktivister säger till IPS att haitier ofta drabbas av främlingsfientlighet och rasism i Chile – ibland förtäckt som kritik mot att de talar franska och haitiska och inte spanska.
José Tomás Vicuña, chef för Jesuiterna migrationsservice, SJM, säger samtidigt att de nya hårdare reglerna sannolikt inte kommer att ge önskat resultat.
– Fler haitier kommer att anlända via oövervakade gränser och människosmugglingen kommer att öka. Detta har inträffat i många länder där reglerna blivit mycket hårda, säger José Tomás Vicuña till IPS.
Chile har en 300 mil lång gräns som är svårövervakad. Migrationsexperten Luis Eduardo Thayer förutspår att många fler haitier kommer att korsa denna gräns med hjälp av människosmugglare, på grund av de nya hårdare reglerna. Och även han menar att de nya reglerna är diskriminerande mot haitier.
– Regeringens argument är att de anländer hit med andra syften än de uppger. Men samtidigt kommer det hit fler venezuelaner, bolivianer, peruaner och colombianer än haitier, säger Luis Eduardo Thayer.
Ministern Rodrigo Ubilla, som ansvarar för migrationsfrågor, förnekar dock att de nya reglerna är diskriminerande mot haitier.
Haiti är regionens fattigaste land och den kris som råder i landet förvärrades ytterligare av den stora jordbävning som inträffade 2010 samt orkanen Matthews härjningar 2016.