Främlingsfientliga Slovenska demokratiska partiet (SDS) har segrat i Sloveniens parlamentsval. Partiet får 25 procent, med nästan samtliga röster räknade. Men partiet lär få problem att hitta koalitionspartners. SLOVENIEN SDS med dess 59-årige ledare Janez Jansa blir överlägset största parti och tar i och med valvinsten 25 av de 90 platserna i parlamentet. – Dörren för […]
Främlingsfientliga Slovenska demokratiska partiet (SDS) har segrat i Sloveniens parlamentsval.
Partiet får 25 procent, med nästan samtliga röster räknade. Men partiet lär få problem att hitta koalitionspartners.
SLOVENIEN SDS med dess 59-årige ledare Janez Jansa blir överlägset största parti och tar i och med valvinsten 25 av de 90 platserna i parlamentet.
– Dörren för samtal och allianser är öppen, säger Jansa i ett tv-sänt uttalande på söndagskvällen.
Näst störst blir den tidigare komikern Marjan Sarecs antietablissemangsrörelse LMS som får 12,7 procent, enligt landets valkommission.
Socialdemokraterna kommer på tredje plats och får 10 procent. Den avgående premiärministern Miro Cerars Moderna centerpartiet (SMC) får nu 9,7 procent, efter att ha dalat kraftigt i opinionsmätningarna strax inför valet.
Koalitionen förenade vänstern (ZL) får 9,2 procent av rösterna.
Fick tidigareläggas
Valet fick tidigareläggas en aning eftersom premiärminister Miro Cerar valde att avgå i mars. Efter strejker i den offentliga sektorn och käbbel inom regeringskoalitionen blev droppen för mittenpolitikern Cerar ett beslut av landets högsta domstol att stoppa planerna på ett stort infrastrukturprojekt.
SDS:s starkt invandringskritiska retorik och dess allians med grannlandets premiärminister Viktor Orbán har dominerat slutet av valkampanjen. Den ungerske ledaren deltog nyligen på ett SDS-konvent. Och enligt uppgifter i slovenska medier har Jansas kampanj fått ungerskt stöd, då mediebolag därifrån ska ha investerat stora summor i en tv-kanal och tidning som delägs av SDS.
"Över alla gränser"
I ett uttalande efter vallokalernas stängning skrev Jansa att han är redo att bilda regering för ”alla medborgares bästa” och för att säkerställa ett ”säkert Slovenien”.
Men SDS får svårt med regeringsbildningen. Nya Slovenien (NSI), som fick 7,1 procent i valet, är det enda parti som sagt att de kan tänka sig att samarbeta med SDS.
Marjan Sarec sade nyligen i en intervju med nyhetsbyrån AFP att han liksom de andra stora partierna utesluter ett samarbete med SDS.
– Att sprida rädsla (för invandrare) och att få premiärministern i ett grannland att blanda sig i vårt val är att gå över alla gränser, sade han.
Valdeltagande slutade på strax över 51 procent. Antalet röstberättigade var 1,7 miljoner.