Prenumerera

Logga in

Nyheter

Kött och mejeriprodukter större miljöbov än flyget

Tidskriften Science publicerar en omfattande rapport om framtidens jordbruk och siffror på hur dagens boskapsbestånd påverkar planeten. Och jordbruket är det största hotet mot miljön, anser rapportförfattarna. VÄRLDEN Genom att samla in data från 40 000 gårdar i 119 länder världen över har över 40 matprodukters klimat- och jordpåverkan kunnat kartläggas i vad som beskrivs […]

Tidskriften Science publicerar en omfattande rapport om framtidens jordbruk och siffror på hur dagens boskapsbestånd påverkar planeten. Och jordbruket är det största hotet mot miljön, anser rapportförfattarna.

VÄRLDEN Genom att samla in data från 40 000 gårdar i 119 länder världen över har över 40 matprodukters klimat- och jordpåverkan kunnat kartläggas i vad som beskrivs som en av de mest ambitiösa studier på området hittills.

– Jordbruket är den sektor som spänner över miljöproblemens många fält, säger Joseph Poore, klimatforskare vid Oxforduniversitet i Storbritannien och rapportens huvudförfattare, till The Guardian.

Rapporten visar emellertid att jordbruket i sig innehåller olika områden som på olika sätt påverkar jorden och i längden även klimatet. Exempelvis resulterar boskapskött producerat i avskogade områden i 12 gånger så höga växtgasutsläpp och tar 50 gånger så mycket mark i anspråk än boskap som betar i naturliga betesmarker.

Enligt rapporten är det svårt att väva in köttet som vilken jordbruksprodukt som helst, särskilt då det visar sig att även det mest hållbara köttalternativet står för 6 gånger så höga växtgasutsläpp och tar 36 gånger så stora områden i anspråk som proteinstarka ärtor, som lämnar lägst koldioxidutsläpp efter sig.

”Tas kött- och mejerikonsumtion bort lösgörs globala odlingsbara marker till en yta av USA, Kina, EU och Australien tillsammans, och det skulle ändå vara möjligt att förse världen med mat”, står det i rapporten som även tillägger att jordbrukets utbredning är det enskilt största hotet mot vildmarksarter.

Enligt investmentbolaget Fairrs
krävs högre beskattning på kött. I en rapport från december 2017 förutspår de också att köttet lär gå samma öde till mötes som exempelvis tobak och socker, vilka beskattas högre på grund av sina dokumenterade hälsorisker.

– Om makthavare på allvar ska kunna täcka kostnaderna för mänskliga epidemier som övervikt, diabetes och cancer, liksom boskapsepidemier, måste beskattning och inte subventionering av köttindustrin bli verklighet, skriver Jeremy Coller, grundare av Fairr och investeringschef vid Coller Capital.

På sin hemsida lyfter svenska Jordbruksverket fram boskapsproduktionens bidrag till olika ekosystem:

”Betande djur håller marker öppna. De bidrar då till den biologiska mångfalden i våra hagar och betesmarker eftersom vissa arter av djur och växter trivs i dessa miljöer. En stor variation av växter, insekter och djur ger ett bättre fungerande och stabilare ekosystem. Olika betesdjur, som kor, får och getter äter olika typer av växter vilket påverkar naturen lite olika och därigenom ger olika ekosystem.”

Rapportförfattaren Joseph Poore hyser emellertid en rakt motsatt åsikt i frågan:

– Vegankost är troligen det enskilt bästa sättet att reducera våra avtryck på planeten, säger han.

Att avvika från kött och mejeriprodukter skulle inte bara minska enskilda individers klimatmässiga fotavtryck, det minskar även nyttjande av gifter, jord och vatten.

– Det vore mer omfattande än att dra ner på flygande eller köpet av elbilar, säger Joseph Poore.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.