Startsida - Nyheter

Nyheter

Fotbollsfest – tack vare gripanden, korruption och slavarbete

Stora idrottsmästerskap har på senare år handlat lika mycket om korruption och utnyttjad arbetskraft som sportprestationerna i sig. Giftskandaler och frusna relationer har skapat spända relationer mellan Ryssland och omvärlden inför sommarens herr-VM-fest. Vid en pampig gala i Zürich meddelade fotbollens globala organ Fifa i december 2010 att Ryssland skulle få arrangera fotbolls-VM 2018. Redan […]

Stora idrottsmästerskap har på senare år handlat lika mycket om korruption och utnyttjad arbetskraft som sportprestationerna i sig. Giftskandaler och frusna relationer har skapat spända relationer mellan Ryssland och omvärlden inför sommarens herr-VM-fest.

Vid en pampig gala i Zürich meddelade fotbollens globala organ Fifa i december 2010 att Ryssland skulle få arrangera fotbolls-VM 2018. Redan då fanns misstankar om köpta röster och den så kallade ”Garcíarapporten” från 2015 visade på ett syrefattigt företagsklimat där titlar och nya jobb bytt händer via informella tjänster och gentjänster. Dåvarande ordförande Sepp Blatter avgick snart under förödmjukande former och stängdes av från all fotbollsrelaterad verksamhet i åtta år.

Även Blatters påläggskalv och potentielle efterträdare, det europeiska fotbollsorganet Uefas ordförande Michel Platini, är avstängd i väntan på brottsutredning, liksom tre företrädare för Sydamerikas fotbollsorgan Conmebol och en rad andra högt uppsatta Fifa-chefer (samtliga män) som antingen anklagats eller åtalats för eller erkänt korruption.

”Tjetjeniens sista MR-aktivist”

Fifas bristfälliga omdöme står emellertid inte och faller med några enskilda potentater. Det menar i alla fall människorättsorganisationer i Ryssland. Ojub Titijev är ordförande för människorättsorganisationen Memorial och kallas för ”Tjetjeniens sista människorättsaktivist”. Han har länge varit en obekväm person för såväl det tjetjenska styret som för dess förlängda arm i Kreml och har genom åren hjälpt anhöriga till civila tjetjener som under kriget kidnappades av ryska soldater, eller i fredstid men då utförda av grupper lojala med regimen ledd av Ramzan Kadyrov. Nu sitter Ojub Titijev häktad i väntan på åtal för marijuanainnehav och en förmodad fängelsedom på upp till tio år. Anklagelser han själv nekar till.

Jekaterina Sokirjanskaja, MR-expert vid Conflict Analysis and Prevention Center, kritiserar åtalet och länkar samman Titijevs gripande Rysslands med stundande fotbolls-VM. Och kanske främst Fifas gröna ljus till Groznyj att agera värdstad för Egyptens landslag.

– Tjetjenien är en enklav av tyranni, den värsta i Europa, sa hon i rättssalen enligt DNs rapportering. Polisen griper och torterar människor godtyckligt, släktingar till gripna får sina hus raserade. Invånarna är skräckslagna.

2017 trappade myndigheterna upp förföljelsen av homosexuella med gripanden, tortyr och dödsfall som följd. Även kriget i Syrien, där flera tjetjener har anslutit sig till terrorsekten IS, har bidragit till att skapa en allmänrådande känsla av övervakning och rädsla.

Därför hoppas nu Sokirjanskaja och andra MR-experter att omvärldens tillströmning till Ryssland för fotbolls-VM ska sätta press på Kreml och släppa politiska fångar. Inför vinter-OS i Sotji 2014 släpptes bland annat medlemmar i konst- och aktivistkollektivet Pussy Riot och oljemagnaten Michail Chodorkovskij på fri fot.

”Total laglöshet”

Annan är situationen för utländska gästarbetare som färdigställt mästerskapets arenor, anställda via mindre nogräknade underleverantörer.

Usla arbetsvillkor och uppgifter om tvångsarbetskraft nådde allmänheten inför Brasiliens herrfotbolls-VM 2014 och sommar-OS 2016, inför sommarens fotbolls-VM har tiotusentals nordkoreaner slussats till Ryssland och arbetat under slavliknande förhållanden.

– Bolagen som anställt dem är medlöpare i ett oacceptabelt system bestående av tvångsarbetskraft, säger FNs särskilde rapportör Marzuki Darusman till Observer.

Enskildas löner tillföll exempelvis inte de anställda, utan Nordkoreas försvarsindustri. Även tragiska arbetsplatsolyckor har resulterat i minst fem dödsfall.

– De är rädda för att ens tala med någon och tittar inte ens på en. De liknar krigsfångar, sa en anonym underleverantör till Observer.

Trots att migrantarbetarnas missförhållanden varit kända för Fifa, Ryssland och omvärlden i över ett års tid har ytterst lite gjorts, menar Svetlana Gannushkina, migrantarbetaraktivist med erfarenhet av nordkoreanska flyktingar.

– Rättigheterna för de som utför arbete i vårt land borde respekteras. Men så är inte fallet, det här området präglat av total laglöshet, säger hon till The Guardian.

VM-bojkott

Fastän dödsfallen och arbetsplatsolyckorna inte varit lika många som inför Qatars korruptionsomgärdade och skandalomsusade herrfotbolls-VM 2022 är tongångarna höga inför avsparken till inledningsmatchen Ryssland–Saudiarabien den 14 juni.

I spåren av giftattacken mot en rysk ex-dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i London i våras har Storbritanniens premiärminister Theresa May inte bara utvisat ryska diplomater, utan även meddelat att inga representanter för regeringen eller kungahuset kommer närvara under sommarens VM.

Giftskandalens alla fakta har ännu inte presenterats för allmänheten, men Theresa May anklagar öppet president Vladimir Putins regering för mordförsöket:

– Många av oss såg hopp i det postsovjetiska Ryssland. Vi önskade oss en bättre relation och det är tragiskt att president Putin har valt att agera på det här sättet. Den ryska staten är ansvarig för mordförsöket, sa May i ett tal i parlamentet.

Island har aviserat att representanter för såväl regering som fotbollsförbund också kommer bojkotta Rysslands VM-inbjudan, något som även Australien, Danmark, Japan, Polen och Sverige har planer på. Enligt den socialdemokratiska socialministern Annika Strandhäll ingår fotbolls-VM i ett större politiskt perspektiv:

– Man väger så klart det faktum att det ser ut som det gör i Ryssland just nu. Vi har sanktionerna och den senaste utvecklingen i Syrien. Vi har en händelse i England alldeles nyligen. Jag var inte heller jättepositiv till Qatar, sa hon till Fotbollskanalen.

Politik och idrott

Huruvida idrott och politik hör ihop är en återkommande debatt när idrottsevenemang anordnas av stater med tvivelaktiga inställningar till mänskliga rättigheter och demokrati. Som när Argentinas militärjunta arrangerade fotbolls-VM 1978; då kunde politiska fångar höra segervrålet ifrån nationalarenan efter finalvinsten mot Holland med 3–1. Och både Brasilien och Sydafrika kritiserades från MR- för tvångsevakuering av människor för att ge plats åt arenabyggen och miljörörelser som påtalade bristfällig ekologisk hänsyn.

Alastair McCready, MR-aktivist och fotbollsfantast, skriver i These Football Times att ryska toppolitiker inget hellre önskar än få fotbolls-VM överstökat med tanke på all publicitet som den ger landet i allmänhet och president Putin och regeringen i synnerhet.

– I viss mån har Ryssland 2018 redan överträffat Argentina 1978 som det mest politiserade mästerskapet någonsin, skriver McCready och tillägger: Innan vi ens har sparkat någon boll än.

Fakta: Fotboll i hetluften

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.