Prenumerera

Logga in

Nyheter

Högt mänskligt pris i striderna om hamnstad

Det regnar bomber över al-Hudaydah. Offensiven mot den jemenitiska staden inleddes trots varningar från hjälporganisationer som är beroende av tillgången till hamnen. JEMEN Miljontals människoliv hänger på en skör tråd, menar FN:s humanitära chef Mark Lowcock i en intervju med TT. För de omkring 600 000 människor som bor i al-Hudaydah (Hodeidah) har tillvaron förvandlats till en […]

Det regnar bomber över al-Hudaydah. Offensiven mot den jemenitiska staden inleddes trots varningar från hjälporganisationer som är beroende av tillgången till hamnen.

JEMEN Miljontals människoliv hänger på en skör tråd, menar FN:s humanitära chef Mark Lowcock i en intervju med TT. För de omkring 600 000 människor som bor i al-Hudaydah (Hodeidah) har tillvaron förvandlats till en mardröm sedan den saudiskledda militäralliansen i onsdags inledde en offensiv för att driva ut Huthirebellerna från staden i nordvästra Jemen.

– Människor är rädda. Stridsfartygen är skräckinjagande och bombplanen flyger över våra huvuden hela tiden, säger universitetsstudenten Amina, som bor i närheten av hamnen, till nyhetsbyrån Reuters.

Folk flyr från staden ut på landsbygden, men för de som inte har några släktingar där eller som inte har några pengar finns ingenstans att ta vägen.

Oro för befolkningen

Förra veckan varnade FN för att 250 000 människor riskerar att mista sina liv om al-Hudaydah attackeras eller belägras.

– Vi är givetvis oroliga för stadens befolkning. Offensiver mot städer tenderar att kräva fler liv eftersom de är så tätbebyggda. Och om sjukhus eller vattenkällor bombas så påverkar det hundratusentals människor direkt, säger Iolanda Jaquemet, talesperson för Internationella rödakorskommittén (ICRC) i Genève, till TT.

Men striderna om staden riskerar också att få ödesdigra konsekvenser för resten av det krigshärjade landet, där så många som tre av fyra jemeniter är i behov av humanitär hjälp. Över åtta miljoner människor står på randen till svält, enligt FN.

Omkring 90 procent av all mat, medicin och bränsle som konsumeras i Jemen importeras – och enligt FN passerar 70 procent genom hamnen i al-Hudaydah. Det inkluderar en stor del av nödhjälpen från de organisationer som försöker bistå den hårt prövade civilbefolkningen i det som beskrivs som världens värsta humanitära kris.

FN-chef oroad

I november stoppades leveranserna till hamnen som en del av en flera veckor lång blockad av den saudiskledda militäralliansen, som ville straffa Huthirebellerna för en robotattack mot Riyad i Saudiarabien.

Det fick enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP) enorma humanitära konsekvenser, bland annat steg priset på mat, bränsle och vatten inom ett dygn.

– Vi är väldigt oroade över de fortsatta striderna i al-Hudaydah. FN bistår sju miljoner människor med mat varje månad och det kan vi bara göra om hamnen fortsätter att vara öppen, säger FN:s humanitära chef Mark Lowcock till TT. Vi uppmanar därför alla parter att leva upp till sina åtaganden i enligt med internationell rätt och göra det möjligt för hjälparbetarna att fortsätta jobba.

Bredare fredsprocess

FN:s organisationer har personal kvar i al-Hudaydah, där hamnen fortfarande hålls öppen. Planen är att stanna kvar och fortsätta distribuera förnödenheter, enligt Lowcock:

– FN håller miljontals människor vid liv varje månad genom den hjälp som vi bistår med, men det behövs inte bara ett slut på problemen i al-Hudaydah utan också ett verkligt engagemang för de politiska sändebudens bredare plan för en fredsprocess i Jemen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.