Barnarbete inom tobaksindustrin ökar i länder som Argentina, Indien och Zimbabwe, visar en stor undersökning som The Guardian har gjort. Tobaksbladen som barnen odlar hamnar i cigaretter runtom i Europa och i USA. VÄRLDEN Berövade både barndom och skolgång tvingas de minderåriga arbeta under hårda villkor. Barnen riskerar bland annat att drabbas av den så […]
Barnarbete inom tobaksindustrin ökar i länder som Argentina, Indien och Zimbabwe, visar en stor undersökning som The Guardian har gjort. Tobaksbladen som barnen odlar hamnar i cigaretter runtom i Europa och i USA.
VÄRLDEN Berövade både barndom och skolgång tvingas de minderåriga arbeta under hårda villkor. Barnen riskerar bland annat att drabbas av den så kallade gröna tobakssjukan, som leder till yrsel, illamående och huvudvärk.
Ville bli sjuksköterska
I familjer som sitter fast i fattigdom tvingas barnen ut på fälten till en mycket låg ersättning medan chefer i tobaksindustrins topp tjänar storkovan.
– Jag ville bli sjuksköterska, berättar den 14-åriga malawiska flickan Tiyamike Phiri för The Guardian.
I stället får hon tillbringa dagarna med att rensa ogräs med en tung hacka under brännande sol.
Barnrättsorganisationen Rädda Barnen försöker, i samarbete med andra organisationer och civilsamhällena, att upprätta en fruktbar dialog med såväl tobaksbranschen som andra branscher där barnarbete förekommer.
– Det blir så lätt att man hamnar i skyttegravar. Barnarbete är en laddad och känslig fråga. Men det första steget till förändring handlar alltid om dialog och att man lyfter frågan till ytan, säger Claes Hamilton som är rådgivare vid Rädda Barnen.
Ökar i flera länder
Tobaksbolagen själva säger sig göra allt de kan för att förhindra att barn exploateras, men experter som den brittiska tidningen The Guardian har talat med uppger att barnarbete ökar i flera länder, i samband med att tobaksodlingen expanderar i Afrika och Asien.
– Det är lång väg kvar att gå, och antalet barn sjunker inte på det sätt som vi sett tidigare. Men generellt tycker vi oss ändå märka ett långsamt skifte och att det finns en större mottaglighet för att konstruktivt diskutera frågorna aktörer emellan, säger Claes Hamilton till TT.
Fakta: Miljontals barn arbetar inom tobaksindustrin