Både regeringsstyrkor och milis begår brott mot mänskligheten i Kongo-Kinshasa, slår FN:s utredare i landet fast. Utredningen tillsattes för över ett år sedan för att utreda anklagelser om grova övergrepp i Kasai-regionen. KONGO-KINSHASA Den lokala ledaren Kamwina Nsapu mottsatte sig regeringen i Kinshasa, och rebeller som stödjer honom har även efter hans död fortsatt att […]
Både regeringsstyrkor och milis begår brott mot mänskligheten i Kongo-Kinshasa, slår FN:s utredare i landet fast. Utredningen tillsattes för över ett år sedan för att utreda anklagelser om grova övergrepp i Kasai-regionen.
KONGO-KINSHASA Den lokala ledaren Kamwina Nsapu mottsatte sig regeringen i Kinshasa, och rebeller som stödjer honom har även efter hans död fortsatt att strida mot både militären och den regimvänliga och milisen Bana Mura. Båda sidor har begått grova och systematiska övergrepp mot civilbefolkningen i området, visar FN:s utredning.
Vissa av de övergrepp som begåtts av säkerhetsstyrkor och Bana Mura-milisen och av Kamwina Nsapu milisen är att jämställa med brott mot mänskligheten och krigsbrott, enligt utredarna.
"Avväpna milisen"
Rapporten slår också fast att våldet i regionen har till allt större del motiverats av etniska konflikter. Utredarna uppmanar president Joseph Kabila och regeringen i huvudstaden Kinshasa att vidta åtgärder för att avväpna milisen och arbeta för försoning.
Men det är osannolikt att Kabila kommer att kunna göra något för att minska våldet. Många anklagar honom för att förvärra situationen sedan han vägrat avgå, trots att hans mandatperiod gick ut 2016. Läget kan förvärras ytterligare om han bestämmer sig för att ställa upp i valet som planeras till december eller skjuter upp valet en tredje gång.
3 000 döda
Konflikten har krävt över 3 000 liv och tvingat 1,4 miljoner människor att lämna sina hem enligt grova uppskattningar av katolska kyrkan.
Hela rapporten kommer att presenteras för FN:s råd för mänskliga rättigheter i juli.