Fler än någonsin besökte Auschwitz under 2017. Nu presenteras första rapporten om skolresorna i Förintelsens spår. – Vi vill veta deras förhoppningar och varför man reser, säger Ingrid Lomfors på Forum för levande historia. SVERIGE 44 000 svenskar besökte koncentrationslägret Auschwitz i fjol. Många av dem är skolelever, trots att det i läroplanen inte finns några krav […]
Fler än någonsin besökte Auschwitz under 2017. Nu presenteras första rapporten om skolresorna i Förintelsens spår. – Vi vill veta deras förhoppningar och varför man reser, säger Ingrid Lomfors på Forum för levande historia.
SVERIGE 44 000 svenskar besökte koncentrationslägret Auschwitz i fjol. Många av dem är skolelever, trots att det i läroplanen inte finns några krav på att genomföra sådana resor. Enligt en ny rapport som beställts av Forum för levande historia och Segerstedtinstitutet har skolpersonal i minst var tredje kommun erfarenhet av att resa till Förintelsens minnesplatser med sina elever.
– De här resorna sker i en förhoppning om att man ska lära sig av historien och uppleva något på plats som gör att man blir mer vaksam mot rasism och intolerans. Det är resor i syfte att främja demokratin, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.
Över två miljoner
Fram till millennieskiftet låg antalet besök i Auschwitz årligen kring 500 000, men nu har det ökat till över två miljoner. Koncentrationslägret i Polen har blivit en symbol för hela Förintelsen – på gott och ont, säger Ingrid Lomfors.
Det räcker ju inte att man bara gör en resa till Auschwitz för att förstå och veta allt om Förintelsen. Det är viktigt att man förbereder och följer upp efteråt så att resan inte blir enda insatsen. Rapporten ska hjälpa oss vidare i att som myndighet kunna ge riktat stöd till skolorna.
Inte alla
Regeringen aviserade i maj att man avsätter 15 miljoner kronor för att fler elever ska kunna resa till minnesplatser för Förintelsen – men alla kanske inte kan få besöka just Auschwitz.
– Alla som vill ska få möjlighet att åka, men det är angeläget att det inte bara är samma skolor hela tiden. Sedan kan inte exakt alla åka till Auschwitz, för de har inte kapacitet att ta emot hur många som helst. Förintelsen ägde ju inte enbart rum i Auschwitz, utan på många platser och även i Norge, Baltikum och i Danmark – alldeles utanför våra gränser. Det är viktigt att inte allt kanaliseras till en enda plats, säger Ingrid Lomfors.
Varför är det just Auschwitz som blivit en symbol?
– Det är en autentisk – och hemsk plats – att komma till. Ett ställe där folkmord faktiskt skett, som inte bara är ett museum. Det blir väldigt starkt känslomässigt. Nu när det är tal om att Förintelsen inte skulle ha ägt rum, då är det för väl att det fortfarande finns platser man kan åka till och se väskor, glasögon och hår och resterna från ett av världens största folkmord.
Rapporten ”Besöksmål Auschwitz”