Den 27 juni antogs en ny lag för att bättre skydda visselblåsare i USA. Lagen var ett initiativ från Chuck Grassley, republikansk senator från Iowa, och enligt Vita huset ett kvitto på att USA värdesätter och strävar efter att skydda uppgiftslämnares rättssäkerhet och integritet trots den förtroendekris som följde i spåren av Edward Snowdens läckta […]
Den 27 juni antogs en ny lag för att bättre skydda visselblåsare i USA. Lagen var ett initiativ från Chuck Grassley, republikansk senator från Iowa, och enligt Vita huset ett kvitto på att USA värdesätter och strävar efter att skydda uppgiftslämnares rättssäkerhet och integritet trots den förtroendekris som följde i spåren av Edward Snowdens läckta uppgifter 2013.
USA Chuck Grassleys nyligen implementerade visselblåsarlag är först och främst en följd av ”icke-fungerande myndigheter” och ”slöseri med skattedollar”, som han själv förklarar det på sin hemsida. President Donald Trump har släppt igenom lagförslaget och har i och med lagen tillskansat sig färsk politisk ammunition i diskussionen om att stå upp för enskilda individers rätt att vända sig till en helt ny federal avdelning som dessutom kommer att vara möjlig att kontakta även utanför Washington DC.
Daniel Ellsberg – tidigare anställd vid Pentagon som läckte hemliga uppgifter till amerikansk press under pågående Vietnamkrig och bidrog till att vända opinionen till fredsrörelsens fördel – ger emellertid inte mycket för den sittande administrationens allmänna syn på informationsfrihet och fri press.
– [Ex-president Richard] Nixon såg pressen som en fiende, men det höll han för sig själv. Numera kan vi läsa det själva i Trumps tweets, sa Ellsberg i en intervju med brittiska The Independent tidigare i år.
Destabiliserad journalistik
Vad Ellsberg ser som en fara mot den fria pressen – oavsett om ett stärkt skydd för visselblåsare träder laga kraft eller inte – är Trumps försök att ”destabilisera journalistiken”. För om trovärdigheten för den fria pressen är noll så minskar ändå antalet som anförtror sig till med hemliga och för allmänheten viktiga uppgifter.
– Om han lyckas är demokratin med stor sannolikhet hotad, säger Ellsberg och får medhåll från en av världshistoriens mest välbekanta visselblåsare: Edward Snowden.
Trump förlänger Obamas politik
Att USA förblir en farlig plats för visselblåsare är Reality Winner ett bevis för, menar Snowden.
26-årige Winner arbetade liksom Snowden för säkerhetsmyndigheten NSA och dömdes 2017 till fem års fängelse i ett mål där hon förvägrades något försvar. Hennes brott, skriver Snowden på Twitter, bestod endast att avslöja NSA:s misstankar om rysk inblandning i det amerikanska valsystemet.
– Donald Trump innebär en förlängning av Obamas krig mot visselblåsare, menar Edward Snowden.