Startsida - Nyheter

Nyheter

FN: Burma inte redo ta emot rohingyer

Efter ett ovanligt besök i Burma säger biträdande chefen för FN-organet OCHA, att landet ännu inte är redo för att ta emot återvändande rohingyer. Jag är verkligen orolig, säger Ursula Müller. Burma har lovat att ta emot rohingyerna från de överfyllda flyktinglägren i Bangladesh. Men hur det ska gå till är osäkert eftersom många byar […]

Efter ett ovanligt besök i Burma säger biträdande chefen för FN-organet OCHA, att landet ännu inte är redo för att ta emot återvändande rohingyer.
Jag är verkligen orolig, säger Ursula Müller.

Burma har lovat att ta emot rohingyerna från de överfyllda flyktinglägren i Bangladesh. Men hur det ska gå till är osäkert eftersom många byar förstörts.

– Jag har sett områden där byar bränts eller demolerats med bulldozrar. Jag har inte sett eller hört att det gjorts några förberedelser för människor att återvända till de platser de kom i från, säger Ursula Müller, biträdande chef för FN:s humanitära kontor OCHA.

Ovanligt besök

Hon har besökt landet under sex dagar, och getts tillgång till de mest drabbade områdena i delstaten Rakhine, träffat försvars- och gränskontrollsministrarna och de facto-ledaren Aung San Suu Kyi. Tidigare har många FN-representanter hindrats från att besöka de drabbade delarna av landet för att utreda vad som hänt.

Sedan våldsamheterna mot den etniska muslimska folkgruppen rohingya intensifierades i augusti förra året har fler än 600 000 personer tvingats att lämna sina hem i Rakhine och flytt över gränsen till Bangladesh. Flyktingarna vittnar om våldtäkter, övergrepp och mord och FN har beskrivit utvecklingen som en etnisk rensning. Burma har hela tiden nekat till anklagelserna, och anser att militäraktionen som inleddes i augusti är ett svar på rebellattacker mot bland annat polisstationer. Att byar schaktats bort förklarar man med att man velat skapa möjligheter för flyktingåtervändandet.

<!–[if IE 9]>

<!–[if IE 9]><![endif]–>

Thein Zaw /TT | Snickare bygger flyktingläger i Hla Poe Kaung, Rakhine, Burma.

"Verkligen orolig"

Bangladesh och Burma har kommit överens om att rohingyer ska få återvända, men Müller säger att Burma ännu inte är redo för det.

– Från vad jag sett och hört från folk så finns det ingen tillgång till hälso- och sjukvård, det finns en oro för säkerheten, fortsatta förflyttningar – förhållandena bidrar inte till återvändande, säger hon.

Burma uppger att man byggt temporära flyktingläger vid gränsen till Rakhine, dit rohingyerna kan föras från Bangladesh i vad som beskrivs som ett första led. Men när Müller får frågan om hon litar på burmesiska regeringens löften om att flyktingarna därefter ska få återvända hem är hon skeptisk.

– Jag är verkligen orolig för det, säger hon.

Fakta: Folkgruppen rohingya

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.