Japan brottas med låga födelsetal och en åldrande befolkning. Den japanska regeringen har vidtagit åtgärder – men kritiker menar att det inte räcker och att det behövs mer forskning för att kunna vända utvecklingen. JAPAN 2018-04-06 Det asiatiska befolkningsförbundet APDA är en aktör som ägnar sig åt frågan. – Åtgärder för att minska befolkningstillväxten har […]
Japan brottas med låga födelsetal och en åldrande befolkning. Den japanska regeringen har vidtagit åtgärder – men kritiker menar att det inte räcker och att det behövs mer forskning för att kunna vända utvecklingen.
JAPAN 2018-04-06 Det asiatiska befolkningsförbundet APDA är en aktör som ägnar sig åt frågan.
– Åtgärder för att minska befolkningstillväxten har varit den stora frågan i världen medan riskerna med låga födelsetal inte har uppmärksammats förrän ganska nyligen, säger chefen för APDA:s forskningskommitté om åldrande, Kei Takeuchi.
Under 1950-talet föddes i genomsnitt 2,75 barn per kvinna i Japan. I dag är den siffran nere i 1,44, enligt statistik från FN. De senaste fem åren har den japanska befolkningen minskat med en miljon. Och om trenden fortsätter kommer antalet japaner att minska från 126 miljoner i dag till 88 miljoner 2065, uppger det nationella institutet för forskning om befolkning och sociala frågor.
– Detta är en allvarlig situation. Vi måste lösa frågan med de låga födelsetalen men det finns för lite forskning, säger Kei Takeuchi.
Med färre barn och unga vuxna, och fler äldre, är en negativ cykel igång. Färre som arbetar och betalar skatt och färre som konsumerar gör att ekonomin blir mindre. Och det leder i sin tur till att ännu fler avstår från – eller inte kan – bilda familj eller skaffa fler barn.
Färre unga leder också till neddragningar av antalet universitet och mindre forskning, vilket kan minska Japans konkurrenskraft ytterligare.
Samtidigt lever japanerna allt längre, och gruppen äldre utgör nu 27 procent av Japans befolkning. Det kan jämföras med exempelvis 15 procent i USA.En av faktorerna bakom de låga födelsetalen tros vara urbaniseringen, enligt APDA. Stadsbor föder i genomsnitt färre barn än människor på landsbygd och i mindre städer.
I städerna finns bättre möjligheter för kvinnor att arbeta samtidigt som bostäder och barnomsorg är dyr och svårt att få tillgång till. Japan är ett av de mest urbaniserade länderna i världen. 1950 levde 53 procent av befolkningen i städer, jämfört med 93 procent 2014.
Många forskare pekar också på att den osäkra arbetsmarknaden gör att många unga tvekar inför att skaffa barn. För trots att den officiella arbetslösheten i Japan ligger på under 3 procent så har andelen tillfälliga och osäkra jobb ökat.
Omkring 40 procent av den japanska arbetskraften har tillfälliga arbeten eller deltidsjobb med låga löner. Enligt arbetsmarknadsdepartementet tjänar dessa grupper i genomsnitt 53 procent mindre än de med fasta jobb. Samtidigt finns det en kultur i landet där de som har arbeten jobbar alldeles för mycket, vilket också kan påverka viljan och möjligheten att skaffa familj.
Den japanska regeringen har börjat intressera sig för problemet med befolkningsminskningen med målet att öka antalet födda barn per kvinna till 1,8 innan 2025. Regeringen har tagit vissa steg som att exempelvis förbättra tillgången till barnomsorg, minska kostnaderna för barns skolgång samt att göra det möjligt för män att ta föräldraledigt. Men regeringen har kritiserats för att inte göra tillräckligt, exempelvis genom att reformera arbetsmarknaden.
APDA menar att det behövs mer forskning för att kunna sätta in rätt åtgärder.
– Åtgärder för att skapa ett mer jämställt samhälle och en bättre balans mellan arbete och fritid är mycket viktiga, säger Makoto Atoh, forskningsrådgivare för APDA:s team om åldrande.
APDA pekar också på behovet av att investera i mindre samhällen och landsbygd.