Startsida - Nyheter

Nyheter

Rymdskrot ska fångas med harpun

En europeisk satellit har skjutits upp för att testa nya sätt att åtgärda växande mängder rymdskrot. De tekniker som ska användas för uppstädningen är däremot inte nya: harpuner, nät och segel. JORDEN 2018-04-07 Med satelliten Removedebris följer flera olika enheter som har utvecklats för att hjälpa till med den stora mängd rymdskrot som finns i […]

En europeisk satellit har skjutits upp för att testa nya sätt att åtgärda växande mängder rymdskrot.
De tekniker som ska användas för uppstädningen är däremot inte nya: harpuner, nät och segel.

JORDEN 2018-04-07 Med satelliten Removedebris följer flera olika enheter som har utvecklats för att hjälpa till med den stora mängd rymdskrot som finns i omloppsbana runt jorden. Satelliten har redan dockat med den internationella rymdstationen ISS och testerna väntas inledas under de närmaste veckorna.

– Det är en bra och enkel teknik, men vi har uppdaterat den för användning i rymden. Enkelheten är det vackra i systemet, säger Alastair Wayman, projektingenjör vid Airbus Space i Stevenage i södra England.

En av harpunerna är runt 30 centimeter lång och har utformats för att avfyras mot ett mål som sedan kan dras tillbaka med ett rep. En större harpun på runt 1,5 meter utformas också inom programmet. Med den hoppas ingenjörerna kunna fånga in rymdskrot som väger upp till åtta ton.

– Vi behöver bara hålla avståndet från vårt mål, avfyra harpunen mot det och när den har träffats har vi fångat vårt rymdskrot, säger Wayman.

Det uppskattas finnas runt 7 000 ton rymdskrot i omloppsbana runt jorden, och de rör sig i hastigheter upp till 27 000 kilometer i timmen. Det kan orsaka skador på satelliter och rymdfarkoster.

Skrotet består av småskräp, som skruvar eller färgflagor, men även hela raketdelar och trasiga satelliter.

Även nät för att fånga in skräpet ska testas, och ett segel som kan dras tillbaka till jordens atmosfär där det och skrotet skulle brinna upp.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.